Čilić donio pobjedu za Svjetsku skupinu, Delić sjajan i u porazu

Hrvatski tenisači vratili su se u Svjetsku skupinu! Nakon godinu dana izbivanja opet su u elitnom razredu Davis Cupa, a to su izborili pobjedom protiv Nizozemske u Amsterdamu 3-2. Bilo je napeto, domaćin je opasno zaprijetio preokretom, no Marin Čilić nije dopustio iznenađenje. Najprije je Robin Haase izjednačio ukupan rezultat na 2-2, svladavši sa 3:6, 4:6, 6:4, 6:1, 6:4 Matu Delića, a onda je odlučujući bod donio osvajač US Opena Marin Čilić, pobijedivši sa 6:7 (4), 6:4, 6:2, 7:5 Thiema de Bakkera.
„Bio je ovo jako dobar i kvalitetan meč, obostrano. Mnogi bi rekli da De Bakker, zbog njegova trenutnog plasmana, za to nije sposoban, no danas je odigrao meč kao da je među trideset na svijetu. Bio je to težak meč i zadovoljan sam što sam odigrao dobro kad je trebalo. Mislim da sam se jako dobro prilagodio na to da mi je ovo bio prvi meč u pojedinačnoj konkurenciji na zemlji nakon dugog vremena“, rekao je Marin Čilić.
Marin je, unatoč De Bakkerovoj (145. na ATP listi) odličnoj igri svejedno mogao pobijediti i bez izgubljena seta. U prvoj dionici je zaostatak 3:5 preokrenuo u vodstvo 6:5, 0-30, no Nizozemac se izvukao i potom osvojio tie-break. Čilić je, međutim, nakon toga postao još bolji i De Bakker više nije uspio parirati, iako je i dalje u pojedinim trenucima prijetio ponekom „break“ loptom.
Delić je, pak, odigrao još jedan sjajan meč, ali ovaj put to nije bilo dovoljno za pobjedu.
„Vrlo sam zadovoljan igrom i koncentracijom u prva dva seta, i što se tiče igre, taktičkog dijela i fizičke pripremljenosti. U trećem setu malo nisam imao sreće, na dva bitna poena on je pogodio crtu. Potom je Haase iskoristio šansu koju sam mu pružio“, rekao je 21-godišnji Kaštelanin. „Na kraju ispada da je sredina trećeg seta, kad sam propustio prilike, bio ključan trenutak.“
Ne samo da do sada Delić nikada nije igrao meč u pet setova, nego do ovog vikenda nikad nije igrao meč koji je na tri osvojena seta. Koliko je to novo iskustvo?
„Ogromno iskustvo. Nije to lako. Kad se igra na dva osvojena seta ulazi se u meč sa svom energijom. Ovdje ne znam treba li kalkulirati, meču nikad kraja. Sigurno će mi pomoći i nadam se da će biti još ovakvih mečeva, jer će to biti znak da idem naprijed. A sigurno sam dobio i veliko samopouzdanje, pobijedio sam jednog dobrog igrača, od jednog takvog tijesno izgubio, samo mi je žao što nisam osvojio taj bod za Hrvatsku“, rekao je Delić.
Izbornik Željko Krajan je, pak, zaokružio dan:
„Sigurno je ovo bio jedan od luđih dana koje sam proveo na klupi. Šteta zbog Mate, koji je sve mogao završiti. Marin je igrao protiv inspiriranog igrača, kojem se dugo rizik isplaćivao i Marinu je učinio život težim nego što smo očekivali.“
„Iza mene je nevjerojatan tjedan. Samo nekoliko dana nakon osvajanja US Opena došao sam u Amsterdam, družio se s ekipom i izborili smo Svjetsku skupinu. Sjajno što je Mate donio nevjerojatan bod u petak. Mi smo jedna od najmlađih reprezentacija u Svjetskoj skupini i imamo svijetlu budućnost. No svakako imamo jako dobru ekipu za nekoliko narednih godina“, rekao je Čilić.
Rezultati: Igor Sijsling – Mate Delić 6:4, 4:6, 5:7, 2:6, Robin Haase – Borna Ćorić 7:6 (4), 6:1, 6:4, Robin Haase, Jean-Julien Rojer – Marin Čilić, Marin Draganja 2:6, 6:3, 3:6, 4:6, Robin Haase – Mate Delić 3:6, 4:6, 6:4, 6:1, 6:4, Thiemo de Bakker  – Marin Čilić 7:6 (4), 4:6, 2:6, 5:7.
alt