Čilić u Casillasovoj sobi

ITF DAVIS CUP 2011. godine
POTCHEFSTROOM – Ranije nego što je uobičajeno, a to će reći čak šest dana prije odigravanja prvog meča, hrvatska Davis Cup reprezentacija stigla je u Južnu Afriku. Razlog je čim bolje privikavanje na uvjete u Potchefstroomu, sveučilišnom gradu od Johannesburga udaljenom 117 kilometara, koji se nalazi na 1343 metra nadmorske visine…
 Upravo zbog toga lopta se ponaša drugačije nego na natjecanjima koja se održavaju, primjerice, na morskoj razini, pa je potrebno nekoliko dana za adaptaciju kako bi u mečevima od petka do nedjelje sve funkcioniralo dobro.
Igranje na velikoj visini bit će izazov za nas. Zato smo i došli ranije. Očekujem vrlo težak susret, posebno opasan bit će Kevin Anderson. Gledao sam ga kako igra i mislim da se radi o tenisaču bez mane, izvrsna servisa. Meč Čilić – Anderson mogao bi biti odlučujući“, rekao je hrvatski izbornik Goran Prpić. No ambicije hrvatske reprezentacije su jasne: vratiti se s pobjedom te tako i sljedeće godine biti u elitnom rangu Davis Cupa, Svjetskoj skupini.
Susret Južne Afrike i Hrvatske bit će održan od 16. do 18. rujna u istom kompleksu u  kojem su Južnoafrikanci prije nekoliko mjeseci svladali Nizozemsku i tako izborili plasman u kvalifikacije. Radi se o sveučilišnom sportskom kampu, u kojem je hrvatska reprezentacija i smještena. Okružena je igralištima za tenis, ragbi, kriket, poligonom za atletske discipline… a hotelski kompleks je star tek nešto više od godinu dana. Otvoren je u travnju prošle godine, a kao pripremnu bazu koristili su ga nogometaši Španjolske na lanjskom Svjetskom prvenstvu.
Hrvatska reprezentacija smještena je upravo u sobama koje su koristili igrači, a uz svaka vrata je i fotografija nogometaša koji je bio u sobi: u „hrvatskom sektoru“ to su bili Iker Casillas, Juan Manuel Mata, Joan Capdevilla, Jose Manuel Reina, David Villa, Fernando Llorente i Alvaro Arbeloa.
Španjolci su se odavde vratili zadovoljni, neka tako bude i s nama“, poželio je Marin Čilić, koji se iz SAD-a s US Opena vratio u srijedu 7. rujna, a samo dva dana potom krenuo je na drugi kontinent. No očekuje da će imati dovoljno vremena za prilagodbu na drugačije uvjete.  

Organizacije