Čilić i Ćorić donijeli preokret i plasman u polufinale

Čilić i Ćorić donijeli preokret i plasman u polufinale

altPrvi put otkako se natječe u Davis Cupu hrvatska reprezentacija preokrenula je zaostatak 0:2 u pobjedu, ali protiv koga i na koji način! Nakon što je u petak izgubila u oba pojedinačna meča slijedila je briljantna pobjeda u paru, a onda u nedjelju još dva sjajna izdanja, ovaj put Marina Čilića i Borne Ćorića, za potpuni preokret u Portlandu, pobjedu protiv SAD-a 3:2 i ulazak u polufinale Svjetske skupine, prvi put od 2009. godine.
U nedjeljnim mečevima Marin Čilić je sa 7:6 (9), 6:3, 6:4 svladao Johna Isnera, čime je omjer u međusobnim susretima popravio na 6:0, a onda je Borna Ćorić sa 6:4, 3:6, 6:3, 6:4 svladao Jacka Socka, te je time u drugom susretu zaredom – nakon okršaja s Belgijom u ožujku – donio odlučujući bod igrajući pri rezultatu 2:2.

Reprezentacija SAD-a je posljednji put izgubila susret ovakvim scenarijem još 1994., kad je Švedska nadoknadila zaostatak 0:2. Protiv Hrvatske, pak, i dalje ne zna za pobjedu, jer je ukupan omjer za hrvatske tenisače sada 4:0!

Idući suparnik Hrvatskoj, od 16. do 18. rujna, bit će Francuska, a igrat će se u Hrvatskoj.

„U neku ruku svjesni smo da smo napravili preokret, a u neku ruku to ćemo shvatiti kad u polufinalu budemo u prilici igrati pred našom publikom. Tek tad ćemo postati svjesni što smo napravili. Igrati polufinale Davis Cupa kroz ovakav ždrijeb i uvjete u kojima smo bili daje nam podstrek za ovu godinu. Najavljivali smo da bi ova sezona mogla biti velika i to se pokazalo. Idemo dalje i spremni smo ići do kraja.“

Kakvo je raspoloženje bilo u našoj reprezentaciji u petak navečer i koliko je tada bilo vjerojatno da bi Hrvatska mogla pobijediti?

„Sigurno da nije izgledalo bajno. Izgubili smo Marinov meč, a na taj smo bod računali u kalkulaciji kako možemo pobijediti Amerikance. Šanse nam nisu bile velike i nevjerojatno da smo uspjeli preokrenuti. Nema puno težih situacija od ove. Ovo je nevjerojatan rezultat, a presudili su kvaliteta i ‘širina’“.

Čilić je do pobjede nad Isnerom došao bez izgubljena seta, ali uz veliku borbu, pogotovo u prvom setu. Amerikanac je u do tie-breaka na svom početnom udarcu izgubio samo jedan poen (!), a kod 5:4 i 6:5 imao je obećavajućih 0-30. U tie-breaku je imao set loptu kod 7:6, a kad se Čilić izvukao i osvojio prvi set slika na igralištu se promijenila u korist hrvatskog tenisača.

„Nisam nikada vidio Isnera u tako dobrom izdanju kao u prvom setu. Bio sam stvarno u velikim problemima na servisu, ali sam se uspio dovući do tie-breaka i odigrati ga dobro“, rekao je Čilić. „Znao sam koliko je bitan taj set i od tog trenutka stvari su krenule meni u korist. Zadnja dva seta sam odigrao fenomenalno.“

Ćorić je protiv Socka krenuo sjajno, napravivši break već na startu, a prednost je zadržao do kraja seta. U drugoj dionici je, međutim, popustio čak jedanaest brek lopti, što mu se osvetilo, no onda je ponovno stiglo odlično razdoblje. Osvojio je treći set, potom krenuo vodstvom 2:0 u četvrtom, a tada je naišlo još jedno kraće krizno razdoblje. Ipak, uspio se iznova izdignuti i donijeti bod za veliku pobjedu.

„Nije bilo lagano, nakon što u petak nisam igrao dobro i nisam se imao čemu veseliti nakon tog meča. Marin i Ivan su odigrali meč koji je bio divota za gledanje. Marin je danas odigrao nevjerojatan meč, iako je u dva dana prije odigrao devet gemova. Kad su se oni već tako potrudili ja sam morao dati sve od sebe“, rekao je Ćorić. „Imao sam sjajnu podršku s klupe i vjerovao sam u sebe. Ako imam toliko break lopti, znači da igram dobro i da stvaram prilike. Znao sam da se kad-tad mora dogoditi da ću pogoditi stranu u koju će odigrati, da ću odigrati dobar poen.“

Veliku pomoć igračima dalo je i četrdesetak hrvatskih navijača, koji su zdušno navijali svo vrijeme. Pohvalio ih je i Marin Čilić:
„Navijači su bili fenomenalna podrška. Osjetili smo u subotu koliko su nam dali vjetar u leđa. Ja sam igrač koji uživa u takvoj atmosferi, iako možda na meču ne pokazujem toliko emocija. Uz takvo navijanje bila je to pomoć i na igralištu.“

Upravo takva podrška bit će nužna u polufinalu, jer će francusku reprezentaciju pratiti najmanje tisuću navijača. Željko Krajan je istaknuo:

„Nadam se da će publika i svi pratitelji tenisa prepoznati ovaj rezultat i da će htjeti vidjeti naše igrače na djelu. Nadam se da ne bi trebalo biti problema s ispunjavanjem tribinama, gdje god igrali, i da ćemo imati veliku podršku, jer će nam trebati. Za podlogu je još preprano, igrači moraju reći svoje mišljenje.“

Mjesto odigravanja susreta i podloga trebali bi biti određeni do 5. kolovoza, ali već sada je izbor sužen na samo tri grada, zbog veličine dvorana, budući da je za polufinale (osim ako Međunarodni teniski savez ne da posebnu dozvolu) 
 minimum 7000 mjesta. Stoga su u ovom trenutku kandidati Zagreb, Split i Zadar.

Organizacije