Hrvatska zaključila turnir u Splitu pobjedom nad Nizozemskom

Hrvatska zaključila turnir u Splitu pobjedom nad Nizozemskom

Hrvatska reprezentacija zaključila je pobjedom nastup na turniru prvog kruga završnice Davis Cupa u Splitu! U posljednjem susretu skupine D svladala je Nizozemsku 2:1, nakon što su odlučujući bod donijeli Duje Ajduković i Mate Pavić, svladavši Wesleya Koolhofa i Matwea Middeloopa 3:6, 6:4, 10:8.
Prethodno, Duju Ajdukovića je sa 6:3, 3:6, 7:5 svladao Botic van de Zandschulp, a izjednačenje je donio Borna Gojo 4:6, 7:6(2), 6:4 protiv Tallona Griekspoora.
Gojo je do pobjede stigao nakon iscrpljujućeg meča u kojem je do prve break lopte stigao tek kod 1:1 u trećem setu. U drugoj dionici spasio je 0-40 kod rezultata 5:5 i to je bio trenutak koji je usmjerio meč prema njegovim željama. Istina, u trećem setu je izgubio servis kod 3:2, no novi break već u sljedećem gemu donio mu je odlučujuću prednost. Tako je u istom tjednu došao do dvije do sada najveće pobjede u karijeri, jer je nakon Francesa Tiafoea (11. na ATP listi) sada bio bolji od 24. igrača svijeta.
„Sigurno da mi je drago da sam pobijedio. Duje je bio blizu pobjedi u prvom meču i sve to pokazuje da nismo imali sreće ovaj tjedan i da smo zapravo bili jako blizu. Teniski gledano ovo je jedan od najboljih mečeva koje sam ikad odigrao u Davis Cupu. Znao sam da ću morati tako odigrati ako želim pobijediti. Nadam se da je publika uživala“, rekao je Gojo.
Ajduković je meč otvorio zaostatkom 1:4, što do kraja seta više nije uspio nadoknaditi, a već u uvodnom gemu drugog seta ponovno je izgubio servis. Nakon toga se, međutim, odnos snaga bitno promijenio. Odmah je vratio break zaostatka, a posebno impresivan bio je od 3:3, izgubivši u iduća tri gema samo četiri poena. Izvrsno je krenuo u trećem setu, došao do obećavajućih 0-40 u prvom gemu, no nije napravio break. Nešto kasnije je nadoknadio zaostatak 1:4 u gemovima, ali je ponovno izgubio servis kod 5:6. Ipak, sveukupno je odigrao odličan meč, pa je nakon susreta primao čestitke i za debitiranje i reprezentaciji i za izvrstan tenis.

„Hvala na čestitkama. Suparnik je bio težak, imao je dva meča iza sebe, a ja sam igrao u uvjetima koji su mi bili nepoznati. Nije bilo idealno, pa je i taj prvi set brzo prošao. U sporijim uvjetima to ide drugačije, nakon dvadesetak minuta gubiš 0:3, a ovdje već ode set. Kad sam vratio, to je bio egal meč“, rekao je Ajduković, 206. igrač na ATP listi. Na pitanje za čime najviše žali dodao je: „Svakako 0-40 u prvom gemu trećeg seta. On je odradio dva nevjerojatna poena, a u trećem je pogodio paralelu da i ne znam je li lopta pala na crtu ili ne. Za tim žalim.“

U meču parova, iz kojeg je izostao lakše ozlijeđeni Ivan Dodig, naš je par nakon gubitka prvog seta odigrao odlično. U drugoj dionici je vodio 5:1, a u trećem setu je odlučujući iskorak napravljen za vodstvo 9:6.

Idući nastup u Davis Cupu Hrvatska će imati početkom veljače iduće godine u tzv. Qualifier fazi, u kojoj će sudjelovati 24 reprezentacije – 12 ekipa koje će proći iz Prve skupine, te 12 (od ukupno 16) reprezentacija koje ovog tjedna igraju na ukupno četiri turnira prvog kruga završnice. Četiri od navedenih 16 reprezentacija će biti pošteđene nastupa u „Qualifieru“ – ovogodišnji finalisti, te dva sastava koji će dobiti pozivnice. Izvlačenje parova bit će 26. studenoga u Malagi, a Hrvatska će gotovo sigurno biti među 12 nositelja. Unatoč tome, moguće je da izvuče neke vrlo neugodne suparnike, poput Argentine, Švicarske, Slovačke…
Redoslijed: Nizozemska 2:1 (5-4), Finska 2:1 (6-3), SAD 1:2 (3-6), Hrvatska 1:2 (4-5)

Foto: Mario Ćužić

Organizacije