Luka Mikrut protiv Damira Džumhura za pobjednički trofej na ovogodišnjem Zagreb Openu

Luka Mikrut protiv Damira Džumhura za pobjednički trofej na ovogodišnjem Zagreb Openu

Splićanin Luka Mikrut nastavio je svoj pobjednički niz započet prošlog tjedna osvajanjem ITF World Tour natjecanja u Bolu na Braču te se u subotu po prvi put u karijeri probio do finala na ATP Challenger Touru, dokazavši da je pozivnica za Zagreb Open završila u pravim rukama. Pozivnicu je opravdao i 18-godišnji Osječanin Matej Dodig ulaskom u polufinale, u kojem je osvojio prvi set protiv dvije godine starijeg sunarodnjaka i prijatelja, ali mu je nakon toga Mikrut zatvorio vrata prema prvom finalu za konačnih.

“Matej je igrao dobro, ali mislim da sam ja danas bolje servirao. Izgubio sam samo jedan servis, a on je već od prvog seta dosta ‘visio’ na servisima, ali ja te šanse nisam iskoristio. Nije se lako oporaviti nakon takvog prvog seta, u kojem sam realno bio bolji, ali on je malo nervozno ušao u drugi, s nekoliko promašaja. Mislim da sam do kraja meča bio bolji”, rekao je Mikrut.

Matej Dodig je realno ocijenio hrvatski polufinalni obračun u kojem je i četvrti put izgubio u isto toliko dvoboja s Lukom Mikrutom.

“Obojica smo bili stisnuti u prvom setu, s tim što sam ja bio malo bolji u ključnim trenucima. Nakon toga mi je nekako pala energija. On je bolje igrao i zasluženo je pobijedio. Svaki sam meč igrao u tri seta, jučer sam se dosta potrošio, ali nije bilo nikakvih bolova, a to je najvažnije.”

Splićanin je nakon izgubljenog ‘tie-breaka’ prvog seta odjurio do vodstva 5:0 u drugom setu i potpuno preuzeo kontrolu nad zbivanjima na terenu. Nakon dva sata i 29 minuta igre Mikrut je četvrtu meč-loptu pretvorio u pobjedu 6:7 (4), 6:2, 6:2 i plasirao se u svoje prvo finale na Challenger Touru, dok je Matej Dodig u Zagrebu ponovio rezultat koji je prije dva mjeseca ostvario na Split Openu. Na tom je turniru i Luka Mikrut ostvario važnu pobjedu u kontekstu nedjeljnog finala, jer je svom sutrašnjem suparniku Damiru Džumhuru prepustio samo jedan gem u dvoboju prvog kola. Naravno, finale će donijeti potpuno drugačiju vrstu pritiska.

Mikrut će prvi put igrati za trofej u pojedinačnoj konkurenciji na Challenger Touru, dok će 32-godišnjem Džumhuru to biti 21. finale na toj razini i treće u ovoj godini. Osvojio je ukupno 10 naslova na Challengerima, a pobijedio i u oba ovogodišnja finala. Za plasman u finale Zagreb Opena prvi nositelj je svladao trećeg nositelja, Španjolca Oriola Rocu Batallu sa 4:6, 6:4, 6:4.

Luka Mikrut je tek drugi hrvatski tenisač koji će igrati u finalu Zagreb Opena, turnira koji je svoje prvo izdanje doživio 1996. na zagrebačkoj Mladosti. Prethodno je to uspjelo samo Ivanu Ljubičiću. Proslavljeni hrvatski reprezentativac je 1997. kao 18-godišnjak izgubio finale od Španjolca Alberta Berasateguija, ali je 2005., u punoj igračkoj zrelosti, osvojio pobjednički trofej svladavši Čeha Jana Minara.

Nedjeljno finale na središnjem terenu teniskog kompleksa na Šalati započet će u 11 sati.

Foto: Zagreb Open

Organizacije