Damiru Džumhuru pobjednički trofej, Luki Mikrutu kao utjeha veliki skok na ATP ljestvici

Damiru Džumhuru pobjednički trofej, Luki Mikrutu kao utjeha veliki skok na ATP ljestvici

Kirurški preciznom igrom u finalnom dvoboju 32-godišnji Sarajlija Damir Džumhur (128. na ATP listi) pobijedio je 20-godišnjeg Splićanina Luku Mikruta sa 7:5, 6:0 i osvojio 17. Izdanje ATP Challengera Zagreb Open, a prvog koje je održano u teniskom kompleksu na Šalati.

“Znam da je ovo odličan tjedan za tebe, bilo bi još bolje da si osvojio. Ideš pravim putem. Svaka čast tebi i tvom timu. Siguran sam da će biti još finala, a sigurno i titula”, rekao je novi pobjednik koji je početak svog obraćanja posvetio svom suparniku Luki Mikrutu.

U neizvjesnom prvom setu Mikrut je u dugom gemu propustio dvije prilike za ‘break’ i vodstvo 2:0. Ono što nije učinio Splićanin, napravio je prvi nositelj ‘breakom’ za 4:3. Međutim, Mikrut je uspio u sljedeća dva gema, najduža u meču, prvo vratiti ‘break’, a potom i zadržati servis za vodstvo 5:4. No, ti napori kao da su izvukli svu energiju iz mladog Splićanina. Džumhur ga je maestralno uvukao u svoj ritam i do kraja meča ga ostavio bez ijednog gema.

“Čestitam Damire, tebi i tvom timu na osvojenom turniru. Nadam da ćemo igrati još dosta finala, možda i na većim turnirima. Hvala direktoru turnira Branku Horvatu na pozivnici, nadam se da sam ju uspio opravdati, barem donekle”, rekao je u govoru nakon finala Luka Mikrut, zahvalivši se svima u organizaciji turnira, kao i publici kojoj se ispričao za igrački pad u drugom setu, u kojem je uspio osvojiti samo pet poena.

Unatoč finalnom porazu, mladi Splićanin može biti ponosan na nastup na Šalati i pamtiti put do svog prvog finala na ATP Challenger Touru. Ivan Ljubičić, pobjednik Zagreb Opena 2005., je tako ostao jedini hrvatski tenisač koji je osvojio ovaj turnir u pojedinačnoj konkurenciji, a Mikrutu ostaje zadaća da se za godinu dana, ako to ne učini i prije, vrati u Zagreb i osvoji pehar koji mu je u nedjelju ostao nedostižan.

Prošlotjedna pobjeda na ITF World Tour turnir u Bolu na Braču i finale Zagreb Opena donijet će 20-godišnjem Splićaninu skok od gotovo 150 mjesta na pojedinačnoj ATP ljestvici na kojoj će se po prvi put u karijeri naći među 400 najboljih svjetskih igrača.

Foto: Zagreb Open

Organizacije