Debitant Viktor Galović: Ovo mi je dosad najbolja godina

Debitant Viktor Galović: Ovo mi je dosad najbolja godina

Hrvatska reprezentacija koju ovog vikenda čeka okršaj s Kolumbijom u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa sada je kompletirana. Nakon Nikole Mektića i Franka Škugora, koji su prvi stigli u Bogotu te prošlog tjedna igrali u finalu konkurencije parova na ATP Challengeru u glavnom kolumbijskom gradu, stigli su i Marin Čilić i Viktor Galović, pa su svi već isprobali igralište na Plazi de Toros.
Nekadašnje poprište mnogobrojnih korida dobilo je novi izgled, a za ovu priliku tribine će moći primiti do osam tisuća gledatelja. Domaće ljubitelje tenisa posebno zanima što će uživo moći vidjeti jednog od najboljih tenisača svijeta Marina Čilića, koji je od ovog ponedjeljka peti tenisač svijeta, što mu je najbolji plasman u karijeri.
S druge strane, nepoznanica im je debitant u hrvatskom sastavu Viktor Galović, koji je nedavno došao do najboljeg plasmana ikad (224.), a trenutno je 239. na rang listi. Riječ je o tenisaču iz Nove Gradiške, kojem je već više od jednog  desetljeća baza Italija.
„Osjećaj je odličan. Očekivao sam da ću napraviti nešto dobro ove godine, istina ne baš da ću ući u Davis Cup reprezentaciju. Jako sam zadovoljan zbog toga. Loptice su malo čudne, servira se jako dobro i vidjet ćemo  što će Željko Krajan na kraju odlučiti. Ako budem potreban bit će mi drago što mogu igrati“, kaže Galović.
Prvi poziv za reprezentaciju stigao mu je u 27. godini, u sezoni u kojoj je napravio nekoliko odličnih rezultata, prije svega na ATP Challengerima, i to posebno posljednjih mjeseci, kada je bio pobjednik u Recanatiju i finalist u Braunschweigu.
„Ove sam godine promijenio mnogo toga. Nikad nisam imao novac da si mogu priuštiti trenera i kondicijskog trenera koji bi išli sa mnom. Ove godine sam našao sponzora koji mi pomaže, pa je kondicijski trener išao sa mnom gotovo svaki drugi tjedan. Počeli smo s ITF Futuresima i već tamo je išlo jako dobro, jer sam tri-četiri puta svladao igrače koji su među dvjesto najboljih na svijetu. Vidio sam da ide dosta na bolje i čekao sam ljeto. Neko vrijeme sam igrao ligu u Italiji pa nisam mogao nastupati na Challengerima i jedva sam čekao da krenem. Nisam mislio da će biti toliko dobro. Osvojio sam jedan turnir, u Recanatiju, a odmah u tjednu nakon toga slijedio je finale u Braunschweigu, što nisam očekivao, jer sam na turnir došao navečer, a već sljedeći dan sam igrao. Isprobao sam igralište samo na pola sata, i još sam došao s betona na zemlju.“
Prošlog tjedna na ATP Challengeru u Sevilli stigla je i pobjeda protiv nekad devetog tenisača svijeta, Španjolca Nicolása Almagra. Je li i to dobar znak uoči onog što reprezentaciju čeka u Kolumbiji?
„Moram reći da Almagro nije bio u najboljoj formi. Nije se kretao kao inače. Opet, ja kad igram protiv najboljih dam sve od sebe, što nije slučaj kad igram sa slabijim tenisačima.“
Nezaobilazna tema prvih dana priprema u Bogoti su specifični uvjeti, jer se igra na gotovo tri tisuće metara nadmorske visine. Kakav je osjećaj?
„Malo je teže disati, iako mi je teže kad spavam nego kad igram, ne znam zašto. Loptice su šuplje, jako lete, nema osjećaja na reketu. Ali mislio sam da će biti i gore“, kaže Galović, koji još nikad nije igrao meč na tri osvojena seta. „Ponekad sam igrao po dva meča u istom danu, ali ovakav još ne.“

Inače, iako je prijavljen, Robert Farah ipak neće zaigrati za Kolumbiju protiv Hrvatske. Ozljeda zbog koje je predao meč u drugom kolu konkurencije parova u Wimbledonu još nije zacijeljena, tako da Farah – koji je jedan od najboljih igrača na svijetu u paru (trenutno 27. na ATP listi) – neće moći nastupiti. Zamijenit će ga Alejandro Falla, koji je trenutno 340. na pojedinačnoj te 342. na rang listi igrača parova, ali se radi o tenisaču koji je svojedobno bio među pedeset vodećih na svijetu u pojedinačnom natjecanju. U Bogoti je već u nedjelju trenirao u paru s Juanom Sebastianom Cabalom, tako da je prilično vjerojatno da će igrati u subotu.

Organizacije