Dodig: Ovo je otvoren meč

ITF DAVIS CUP 2011. godine
POTCHEFSTROOM – Dolaskom Antonija Veića hrvatska reprezentacija je kompletirana i sada u Potchefstroomu trenira u punom sastavu. Zajedno s njim stigao je i potpredsjednik Hrvatskog teniskog saveza Slavko Rasberger, čime je delegacija dobila novog člana: Rasberger će, među ostalim, zastupati HTS na ždrijebanju u četvrtak u 10 sati…
Ako izbornici nominiraju tenisače u skladu s očekivanjima, prvog dana, u petak (prvi meč je u 10 sati) trebali bi igrati Marin Čilić i Rik De Voest, te Ivan Dodig i Kevin Anderson. Čilić je svakako favorit, a o meču Dodiga i Andersona  mogao bi ovisiti rasplet cijelog susreta. Anderson jest bolje rangiran (34.), ali Dodig ne zaostaje mnogo (37.).  Obojica ove sezone igraju najbolji tenis u karijeri.
Igrao sam protiv Andersona prošle godine u kvalifikacijama Šangaja, pobijedio je 6:2, 6:4“, kaže Dodig. „Servis mu je najopasnije oružje i na to se oslanja. Na suparnikov servis igra vrlo agresivno s osnovne linije i dosta riskira“.
Hrvatski sastav se malo po malo privikava na veliku nadmorsku visinu (1343 metra). Dodigu je igranje u ovakvim uvjetima novost.
Nikad prije nisam igrao na ovakvoj nadmorskoj visini. No iz dana u dan sve je bolje i mislim da će do prvog meča u petak sve biti u redu. Južnoafrikanci su s razlogom izabrali da se igra ovdje, jer su naviknutiji na uvjete. Mi smo bolji uspoređuje li se plasman na rang listi dvojice najboljih igrača, a njihova je prednost što će igrati pred svojim navijačima u uvjetima koji im odgovaraju. Ovo je otvoren meč, šanse su podjednake“, kaže Dodig.
S tim se slaže i prvi južnoafrički reket Kevin Anderson, koji cijeni hrvatski sastav, ali se nada pobjedi:
„Davis Cup je životinja nepredvidljivog ponašanja. Respektiramo Hrvatsku, čeka nas jak suparnik. Ali isto tako se nadamo uspjehu. Ja sam najbolji tenis igrao upravo u Južnoj Africi, a domaća atmosfera nas  može ponijeti“, kaže Anderson.
Bez njegovih pobjeda Južnoafrikanci će teško imati šansu, ali takva očekivanja stvaraju dodatni pritisak.
Anderson je sjajan tenisač, ali bit će pod pritiskom i vidjet ćemo kako će ga izdržati“, prokomentirao je hrvatski izbornik Goran Prpić. Slaže se i Dodig, ali upozorava: „Jasno nam je da se Južnoafrikanci nadaju da će Anderson osvojiti tri boda, ali ne treba podcijeniti De Voesta i Van der Merwea.  Ja se samo nadam da ćemo i Marin i ja igrati dobro, a onda bi i rezultat trebao biti dobar.“Organizacije