Dodig: Uz malo sreće ove godine možemo osvojiti Davis Cup

 
Pripreme za predstojeći susret prvog kola Svjetske skupine između Belgije i Hrvatske u  
Liègeu primiču se kraju. Prvi meč će biti odigran u petak s početkom u 14 sati, a izvlačenje parova, čime će biti određen raspored igranja tijekom vikenda, zakazan je za četvrtak u podne, u dvorani Country Hall du Sart-Tilman.
Po već uobičajenom scenariju prvog će dana igrati najbolji Belgijac (David Goffin) protiv drugog reketa Hrvatske (Borna Ćorić) i najbolji Hrvat (Marin Čilić) protiv drugog reketa domaćina (Ruben Bemelmans ili Kimmer Coppejans), a izvlačenjem će biti određeno tko će prvi na igralište. U odnosu na prethodne sezone, pak, novost je da je ukinuto igranje na dva gema razlike u petom setu, te se od ove godine u svakom od pet mogućih setova pri rezultatu 6:6 igra tie-break.
U subotu će program početi u 15 sati, a tada će na rasporedu biti meč parova, u kojem Hrvatska ima jak adut u dvojcu Ivan Dodig, Marin Draganja. Upitan da prokomentira tvrdnje da je u susretu s Belgijom Hrvatska favorit Dodig je rekao:
„Meč će biti otvoren. Belgija ima Davida Goffina, za kojeg se domaćini –  kako je u utorak rekao i Marin Čilić – nadaju da će im donijeti dva pojedinačna boda. Parovi su uvijek otvoreni. Ipak, mi smo nakon dugog vremena prvi put u punom sastavu, stoga moramo biti pozitivni i nadati se da će sve biti u redu. Blagi favoriti jesmo, ali samo na papiru. Trebamo odigrati na terenu i pokazati da smo spremni. Nadam se da ćemo proći ovo kolo“, kaže Dodig.
Godinama je Hrvatska u susretima ovog natjecanja bila u situaciji da teško može očekivati osvajanje boda u paru. Posljednjih se sezona, međutim, to značajno promijenilo nabolje i sada hrvatski sastav ima nekoliko dobrih opcija u paru. Što nas čeka u subotu?
„Sigurno da je bod u paru u ovom natjecanju vrlo bitan za svaki tim, to se vidjelo ovih godina. Generalno imamo dobru ekipu i par može biti prevaga na našu stranu. U subotu ćemo mi biti favoriti, bolji smo tim tko god će igrati, ali opet uz napomenu da igramo u gostima i da je Davis Cup nepredvidljiv. Nadamo se tom bodu, koji će sigurno biti od velikog značenja.“
Nema dvojbe da Hrvatska ima odličnu reprezentaciju, pogotovo kad je u punom sastavu. Za ovu se godinu najavljivala mogućnost borbe za osvajanje naslova. Što se treba poklopiti da generacija kao što je ova doista bude pobjednik Davis Cupa?
„Dobro je što smo napokon kompletni. Nadam se da ćemo svi biti zdravi, da igramo u najboljem mogućem sastavu. To je prvi prioritet. Nadam se da ćemo krenuti pobjedom, izboriti četvrtfinale, a ta dva susreta su bitna da prođemo, jer nakon toga je sve moguće, uz velike šanse da igramo i kod kuće u polufinalu. Tada bismo bili puno opasniji. Uz malo sreće sve je moguće: imamo odličan tim s Marinom i Bornom, puno bolji par koji može računati na bod. Dogovorili smo se da pokušamo napraviti ono što je Hrvatska napravila 2005. godine i nadam se da ćemo taj cilj ispuniti. Ove ili sljedeće ne znam, ali sigurno da imamo momčad koja to može napraviti“, rekao je Dodig.alt

Organizacije