Duje Ajduković: „Za ovo treniraš cijeli život“

Duje Ajduković: „Za ovo treniraš cijeli život“

Duje Ajduković, debitant u hrvatskom sastavu u Davis Cupu, za sada je najzaposleniji član reprezentacije u Splitu. U očekivanju da se ekipa kompletira on je do sada dobio najveću minutažu na treningu u velikoj dvorani na Gripama: u petak mu je sparing partner bio Josip Šimundža, a u subotu ujutro Luka Mikrut, koji je ni 24 sata prije toga s Milijem Poljičkom osvojio naslov u konkurenciji parova na turniru iz kalendara ITF World Tennis Toura u Mariboru.
„Istina je, do sada sam proveo četiri sata na centralnom terenu, a u subotu ću još dva, dva i pol, tako da ću dobro osjetiti uvjete. To je bitno, da što bolje iskoristimo priliku. Mečevi počinju u utorak, velika dvorana će biti zauzeta i do ponedjeljka možemo trenirati ovdje. Teren nije pretjerano brz, ali je odskok nizak. Loptice ostaju niže nego što smo očekivali, ali sve u svemu korektno je“, rekao je Duje.
Kako bi sve reprezentacije imale dovoljno prilike za treninge postavljena su ukupno tri igrališta: jedno u velikoj, jedno u maloj dvorani, a jedno na bazenima u Poljudu. Sva četiri sastava imaju zajamčen jednak broj sati na svakom igralištu, a na centralnom terenu će u dane kad se igraju mečevi prednost iz razumljivih razloga u dopodnevnim satima imati reprezentacije koje tog dana igraju.
Jedan od tradicionalnih događaja na susretima Davis Cupa je službena večera za sve sudionike, što neće izostati ni u Splitu. U nedjelju navečer će se, međutim, nastaviti još jedna tradicija hrvatskog sastava, a to je da debitant mora održati poseban govor. Ovaj put bit će dva, jer će to učiniti i Ajduković i Dino Prižmić.
„Pa dobro. Vidjet ćemo, teško je iskomentirati što će biti. Tko bude svjedočio, pričat će“, rekao je Ajduković, a na pitanje kakav je osjećaj prvi put biti u ekipi dodao je: „Osjećaj je lijep, naravno. To je nešto za što na kraju krajeva treniraš cijeli život, da možeš predstavljati svoju zemlju u svijetu. A ako to možeš napraviti kod kuće, pred svojim ljudima, to je naravno još bolje.“
Ovog tjedna 22-godišnji Ajduković je 212. na pojedinačnoj ATP listi, što mu je najbolji plasman do sada. No važnije od te brojke bit će trenutna forma.
„Zapravo sam dobar. Ovog tjedna sam na ATP Challengeru u Genovi imao, pokazalo se, loš ždrijeb. Igrao sam u prvom kolu protiv Andree Vavassorija, a on je danas u polufinalu. Imao sam tri-četiri break lopte za oduzeti prvi set, nije išlo. Momak je stvarno igrao dobro, servirao nemoguće, tako da rezultat ne pokazuje pravu situaciju, ali forma je odlična“, zaključio je Ajduković.
Osim Ajdukovića, u subotu je trenirao i Borna Gojo, a tijekom idućih treninga pridružit će se i ostali: Dino Prižmić, Mate Pavić i Ivan Dodig.
Prvi susret naše reprezentacije bit će 13. rujna protiv SAD-a (početak u 15 sati), a prijavljeni su Frances Tiafoe (10. na ATP listi), Tommy Paul (14.), Mackenzie McDonald (40.), Austin Krajicek (3. na listi igrača parova) i Rajeev Ram (5.). U ponedjeljak će, međutim, Krajicek biti vodeći igrač svijeta u konkurenciji parova, a odmah iza njega bit će njegov suigrač na turnirima Ivan Dodig, koji će mu u srijedu stajati s druge strane mreže.
Iz skupine u Splitu plasman na završni turnir u Málagu, koji je na rasporedu u studenom, izborit će dvije najbolje reprezentacije. Osim Hrvatske i SAD-a, sudionici natjecanja na Gripama su Nizozemska i Finska.
Hrvatska će prvi susret u skupini odigrati protiv SAD-a 13. rujna, drugi protiv Finske 15. rujna, te treći protiv Nizozemske 17. rujna. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji na poveznici https://www.ulaznice.hr/web/regular/15045068
Foto: Mario Ćužić

Organizacije