Nakon prvog dana 1:1, Petra Marčinko opet sjajna

Nakon prvog dana 1:1, Petra Marčinko opet sjajna

Hrvatska – Njemačka 1:1 – to je sukus prvog dana susreta doigravanja u Billie Jean King Cupu u Rijeci, nakon što su gošće osvojile prvi bod, a onda Petra Marčinko vratila ravnotežu. U prvom meču debitantica u njemačkom sastavu je sa 6:1, 6:4 svladala Petru Martić, a potom je Petra Marčinko – zamjena za ozlijeđenu Donnu Vekić – sa 6:3, 6:2 svladala Jule Niemeier.
„Ušla sam u meč bez pritiska, hrabro, i to je bila razlika od ulaska u mečeve koje sam protiv nje igrala u Zagrebu. Držala sam konstantu tijekom cijelog meča. Nakon Zagreba sam gledala njene mečeve, uključujući US Open, i iskreno sam joj se divila“, rekla je Petra Marčinko o suparnici koja je ove godine igrala četvrtfinale Wimbledona i osminu finala US Opena. „Podrška s tribina je bila nevjerojatna, nikad to nisam doživjela, davali su mi energiju, puno mi je značilo.“
Marčinko je u oba dosadašnja meča protiv Niemeier – oba su bila na Zagreb Ladies Openu, prošle i ove godine – izgubila bez osvojena seta. Ovaj put bila je daleko uspješnija: rano je došla do prednosti 3:0 (iako je u oba servis gema spašavala break lopte), a najveći test izdržala je kod 5:3, kad je servirajući za set spasila četiri break lopte. U drugoj dionici je nakon uvodnih 1:1 izgubila još samo jedan gem. To joj je bila peta pobjeda u jednako toliko mečeva u Billie Jean King Cupu!
„Uh, samo da sad ne ‘zacopramo’. Igraš za državu, igraš za tim, Iva Majoli me držala cijeli meč u fokusu. Drugačije je nego kad si sam na terenu“.
Petra Martić je u meč ušla kao favoritkinja, ali nije uspjela naći rješenje.
„Definitivno ovo nije rezultat kojem smo težili, ali nažalost Lys je danas bila bolja igračica. Rezultatski je ispalo da je bilo lagano za nju, ali ja sam (u prvom setu, op.) na svakom servisu imala gem lopte. Na 1:2 sam propustila 40-15, kod sljedećeg servisa dvije gem lopte… A to definitivno moraš iskoristiti ako želiš pobijediti. Igrački je bilo tješnje od rezultata, ali su stvari danas otišle na stranu Njemice“, rekla je Petra.
Naša je tenisačica obećavajuće počela, imala break loptu za 2:1, no Lys se izvukla i počela nizati gem za gemom, ali svaki put nakon velike borbe. U jednom trenutku bilo je 6:1, 5:1 i 20-godišnja Lys je došla na dva poena do pobjede, no tada se Petra razigrala i smanjila na 4:5. Ipak, do preokreta nije došlo.
„Bila sam blizu povratku u meč, osjetila sam da se stvari okreću na moju stranu, ali to je tenis. Jedna-dvije lopte i to prevagne, odluči meč.
Draž ovog natjecanja je da poraz u jednom meču ne znači i ukupan poraz, pa Hrvatska svakako još ima priliku da prvi put u Billie Jean King Cupu pobijedi Njemačku. Sva četiri prethodna susreta je izgubila, no u tim je okršajima uvijek osvajala prvi bod. Sada je početak bio obrnut, tradicija se prekinula, pa možda stane i pobjednički niz Njemačke…
Iva Majoli je dala ocjenu prvog dana:
„Kad smo saznali da Donna neće igrati kod mene nije bilo puno razmišljala. Petra mi je već u Antalyji unijela jako puno samopouzdanja. Koliko god je bilo komentara kako mogu stavljati petu igračicu u odlučujući meč protiv Srbije, tako radim. Petra ima nešto šampionski i liderski, bila bih luda da ju nisam stavila.“

Foto: Mario Ćužić

Organizacije