Hrvatska ipak bez prolaza u najviši rang

Hrvatska ipak bez prolaza u najviši rang

Hrvatska tenisačice ipak nisu uspjele izboriti plasman u najviši rang Billie Jean King Cupa: u susretu doigravanje protiv Njemačke u Rijeci poražene su rezultatom 1:3. U prvom meču subotnjeg programa Jule Niemeier je sa 6:2, 6:1 pobijedila Anu Konjuh, koja je zamijenila Petru Martić, a potom je Anna-Lena Friedsam, zamjena za Evu Lys, sa 6:4, 6:1 bila bolja od Petre Marčinko. Tako će naše tenisačice i sljedeće godine igrati u Prvoj skupini, te ponovno pokušati izboriti odlazak u doigravanje.
„Sve je izgledalo jako dobro prije dolaska u Rijeku. Reprezentacija je bila kakvu smo htjeli, očekivali smo da će igrati prva i druga igračica, te da će ostale moći uskočiti po potrebi. Onda su se Donni Vekić i Petri Martić vratile ozljede, Ana Konjuh je tek u povratku nakon operacije, pa je teret pao na Petru Marčinko. Svi znamo da ga ona dobro podnosi, ali bilo je malo previše, iako ona ima u sebi taj šampionski i liderski stav. U petak je iščupala bitan meč, a danas je u prvom setu bilo pitanje nekoliko poena. Da su otišli na našu stranu moguće da bi sve bilo drukčije. Ne kažem da bismo pobijedili u paru, ali bismo imali šansu“, rekla je izbornica Iva Majoli.
Marčinko je u prvom setu kod 4:4 propustila dvije vezane break lopte i to se pokazalo kao ključni trenutak. Izgubila je sedam gemova zaredom i povratka više nije bilo.
„Jučer sam uspjela izjednačiti, danas ne. Nadala sam se da ću uspjeti, ali nije lako kad si u minusu. Imala sam prilike, možda bi meč otišao na drugu stranu da sam iskoristila prilike, ali nisam“, rekla je Petra. Na pitanje o velikom pritisku na leđima 16-godišnjakinje odgovorila je: „Na prošlom turniru u Antalyji Ana Konjuh i ja smo se šalile ‘jesi li spremna za turnir? Jesam, za pljeskanje’. Da, bilo je pritiska, za koji ja inače jesam spremna, ali sada nije išlo.“
Ana Konjuh je osvojila samo tri gema, iako je nakon 1:2 u svakom sljedećem gemu prvog seta imala najmanje jednu gem loptu, a vrlo slično bilo je i u drugoj dionici.
„Rezultat govori drugačije od situacije na terenu. Imala sam šanse u gotovo svakom gemu, ona je osvajala ključne poene, a ja nisam. Takav je tenis, da sam imala prilike jesam, ali još mi malo fali samopouzdanja, jer se i dalje vraćam nakon ozljede“, rekla je Ana Konjuh.
Njemačka je tako izborila odlazak u tzv. Qualifier fazu, najviši rang, a Hrvatsku u travnju iduće godine čeka novi pokušaj proboja u doigravanje kroz Prvu skupinu.

Foto: Mario Ćužić

Organizacije