Hrvatska nakon četiri godine u četvrtfinalu, Ćorić donio treći bod

 
altPrvi put nakon četiri godine hrvatska reprezentacija je u četvrtfinalu Davis Cupa, nakon što je u susretu prvog kola Svjetske skupine u Liègeu svladala Belgiju rezultatom 3-2, i to nakon što je u petom, odlučujućem meču Borna Ćorić sa 7:6 (5), 6:2, 6:2 svladao Kimmera Coppejansa. Prethodno, u prvom okršaju dana, David Goffin je sa 6:4, 6:4, 3:6, 7:5 svladao Marina Čilića i tako izjednačio rezultat na 2-2.
Ćoriću je ovo bilo prvi put da je igrao pri rezultatu 2-2, a na pitanje je li osjećao pritisak odgovorio je:
„Bilo je i mislim da je skroz normalno da pri takvom rezultatu osjetim pritisak i da mi nije svejeno, pogotovo zato što igram za cijeli tim i za cijelu Hrvatsku. Mislim da se s tim znam nositi, da to mogu iskoristiti u pozitivnom smislu i to mi, da tako kažem, pomaže da se ‘nabrijem’. Odigrao sam meč na jako visokom nivou“, rekao je Ćorić, koji nije bio suočen ni s jednom „break“ loptom! „Servirao sam fenomenalno, možda najbolje u životu. Kad god je bilo bitno pogodio sam as ili ‘winner’ i osjećao sam se jako sigurno. Mislim da sam popravio servis, kad god imam vremena radim na njemu“, izjavio je Ćorić.
Čilić je u prva dva seta imao previše problema s reternom a da se to ne bi osjetilo na rezultatu. Uz činjenicu da nije ni najbolje servirao, te da je Goffin igrao izvrsno i pokazao zašto je 16. tenisač svijeta, prvi hrvatski reket nije ni imao mnogo prilika. U trećem i četvrtom setu slika se promijenila i Čilić je krenuo prema preokretu, no kod 2:5 ponovno je izgubio servis. Goffin je servirao za meč, Čilić napravio „break“, no novi gubitak servisa, ovaj put kod rezultata 5:6, značio je poraz.
    
„Goffin je odigrao jako dobar meč. Posebno se na zemlji osjeti koliko je neugodan. Dosta sam zadovoljan kako sam odigrao treći i četvrti set, a na početku sam se tražio. Nisam imao dovoljno visok postotak prvog servisa da bih mogao stvarati inicijativu. Također, u pripremi meča imao sam malih problema s koljenom, tako da mi je to zadavalo teškoće na početku i razmišljao sam o tome. Kasnije je bilo u redu“, rekao je Čilić.
U četvrtfinaku (od 15. do 17. srpnja) Hrvatska će igrati u gostima kod SAD-a, nakon što su John Isner, Jack Sock, Bob i Mike Bryan u Melbourneu svladali Australiju 3-1. Mjesto domaćinstva bit će naknadno određeno. Pobjednik tog susreta igrat će u rujanskom polufinalu s boljim iz okršaja Francuska – Češka.   

„Siguran sam da će Amerikanci staviti betonsku podlogu, a zemlju svakako ne, jer im ne ide u prilog. Opcija je i trava. Tvrda podloga je najvjerojatnija mogućnost. Imaju velikiizbor igrača, pet-šest među pedeset najboljih na svijetu i najbolji par, braću Bryan. Dosta ovisi koliko će biti spremnih igrača, uz prioritete, ali čeka nas težak suparnik. S druge strane, mi imamo jaku reprezentaciju, pobijedili smo lanjskog finalista, i protiv nas nikome neće biti lako igrati“, rekao je izbornik Željko Krajan.