Justine Albert: Očekujemo sjajan finale

Justine Albert: Očekujemo sjajan finale

Pripreme za finale Davis Cupa između Hrvatske i Argentine (Arena Zagreb, od 25. do 27. studenoga) već su u punom jeku, a u srijedu i četvrtak u Zagrebu je boravilo i izaslanstvo Međunarodnog teniskog saveza (ITF), predvođeno direktoricom Davis Cupa i Fed Cupa Justine Albert. Radi se o uobičajenom pregledu dvorane, koje se sastoji od detaljnog prolaska svih zona koje će biti korištene tijekom susreta i preciziranju svih potrebnih parametara, zatim svojevrsna inspekcija hotela koji će imati status službenih te upoznavanje s načinom funkcioniranja službi koje će biti uključene u cijeli projekt. Na kratkom druženju s novinarima Justine Albert je odgovorila na pitanje što je do sada vidjela u dvorani:

„Radi se o prekrasnoj, modernoj dvorani. Golema je, a nakon onog što smo vidjeli do sada uzbuđeni smo što će se finale Davis Cupa održati ovdje. Tijekom sljedeća dva tjedna mi iz ITF-a ćemo s ljudima iz Hrvatskog teniskog saveza raditi na planovima za pripremu, vodeći računa o svim dijelovima dvorane koji su nam potrebni  u pripremi, kako bismo imali sjajan finale.“

Pravila Davis Cupa nalažu organizaciju svakog susreta po određenim standardima koji su, dakako, tim viši što se radi o višem stupnju natjecanja. To znači da je finale na najvišem propisanom standardu. Što se točno traži?

„Kao i za svaki drugi finale imamo određene zahtjeve koji trebaju biti ispunjeni u dvorani. Prilično sam uvjerena da će ovdje to biti i učinjeno. Radimo zajedno s HTS-om da se to ostvari. Među ostalim, zahtijeva se minimalni kapacitet dvorane za gledatelje, odgovarajuće svjetlo u dvorani, minimalna visina stropa od 12 metara i slično što se zahtijeva u ovakvim situacijama.“

Početkom tjedna ITF je objavio nacrt nove strategije za ekipne sportove, a jedna od točaka je ukidanje održavanja finala po sadašnjem sustavu (u kojem je jedan od sudionika finala domaćin). Prijedlog je da se domaćin odredi unaprijed. Kada će to zaživjeti?

„Kao što znate, taj je projekt tek započet. Pred nama je dvanaest mjeseci za konzultacije, te razgovori s potencijalnim ulagačima koji bi mogli biti zainteresirani da za nas ugoste finale. U ovom trenutku teško mi je reći bi li Zagreb mogao ugostiti neki finale u budućnosti. Ovdje sam da bismo se usredotočili na ovogodišnji finale. Prema onome što smo vidjeli do sada u dvorani ovo će biti sjajna priredba“, rekla je Justine Albert.

Organizacije