Krajan: Ovo je povijesni finale, imamo veliku priliku za uspjeh

Krajan: Ovo je povijesni finale, imamo veliku priliku za uspjeh

– Imamo veliku priliku sve godine dobrih rezultata u Davisovu kupu zaključiti pobjedom – riječi su izbornika naše reprezentacije Željka Krajana na konferenciji za medije održanoj u utorak u prostorijama HTS-a, a povodom finala Davisova kupa od 23. do 25. studenog protiv Francuske u Lilleu. Krajan, kojem će ovo nakon 2016. biti drugi finale u ulozi izbornika, je nastavio:
– Radi se o povijesnom meču u Davisovu kupu s obzirom na to da se od sljedeće godine mijenja format natjecanja. I za nas je ovo povijesna godina u ovom natjecanju. Marin je postavio rekord po broju odigranih mečeva za reprezentaciju, a ja nakon sedam godina imam najviše mečeva kao izbornik – kaž Krajan koji nema previše dvojbi oko hrvatskog sastava u Lilleu.
– Nema tu previše tajni, pogotovo što se tiče singla. Jedini imamo dvojicu igrača u svjetskom TOP-u 15 i sigurno je da su Marin i Borna siguran izbor za pojedinačne mečeve. Što se tiče parova, za nominacije je još malo prerano. Imamo širok spektar igrača s odličnim rezultatima.   
Što se tiče Francuza, Krajan vjeruje da je, pored para Herbert/Mahut  jedini siguran Richard Gasquet.
– On je njihova najčvršća karika, kada su nas odlučili staviti na zemlju. Tu je i Monfils, koji se nameće i mislim da želi igrati, ali teško je reći koje su posljedice one 2016. kada je u Zadru potjeran iz momčadi. U ostatku ekipe u igri su i Tsonga, Simon i Pouille – smatra Krajan. Mnogi vjerujem da će francuski izbornik Yannick Noah nominirati Gillesa Simona, koji ima odličan skor protiv Čilića.   
– Da, Simon je definitivno u igri, osvojio je turnir u Metzu prije mjesec dana, Marinu je dugo bio „crna mačka“, sve do onog US Opena kad je otišao do kraja. Nezgodan suparnik i možemo ga očekivati u sastavu, no ne bi me iznenadilo da zaigra čak i Chardy, za kojeg mislim da može dobro odigrati na zemlji – procjenjuje hrvatski izbornik, kojeg je u ponedjeljak posebno razveselila činjenica da je naš najbolji igrač uvjerljivim uspjehom protiv Shapovalova u Baselu ponovo uhvatio pobjednički ritam.  
– Ne gledam često mečeve od početka do kraja, ali ovaj sam gledao. Mislim da se na Marinu osjetio pritisak i emotivna potrošenost nakon tog meča u Zadru i zbog toga se dogodio par poraza. Ulaskom u dvoranu postalo mu je lakše i vidjelo se na njemu da je odmorniji. Znamo kakvu kvalitetu ima. Još par ovakvih mečeva i opet ćemo pričati o Marinu kao o jednom od tri-četiri najbolja na svijetu – uvjerava Krajan, koji je istaknuo i stalni napredak Borne Ćorića.
– Njegov proces sazrijevanja ide puno brže nego što je normalno u tenisu. Od pedesetog mjesta gdje je bio prošle godine, do 13. mjesta na kojem je sada je nevjerojatan napredak. Od kad je počeo raditi s novom grupom trenera, od kad mu je Ljubičić postao mentor i menadžer, okolnosti su se promijenile. Borna je pronašao nekoga kome može vjerovati i s neke strane se opustio. Prepustio se ljudima koji imaju puno iskustva i to se vidi na rezultatu.

Predsjednica Saveza Nikolina Babić izvijestila je novinare da je od ITF-a stigao odgovor na prigovor HTS-a vezan uz to što će teren u dvorani u Lilleu biti otvoren za trening tek u srijedu.

– Odgovorili su nam da razumiju naše probleme i zahtjeve, ali da će srijeda biti taj dan od kojeg će se trenirati – rekla je predsjednica.
– Išli u na ruku Francuzima, to nije po pravilima. Domaći su igrači već ranije igrali u ovoj dvorani na zemlji i brže će se prilagoditi na uvjete od naših. Mala prednost će Francuzima biti i činjenica da će dobar dio naše reprezentacije u tjednu prije igrati na londonskom ATP finalu, dok će domaći igrači imati deset dana više za pripreme. Iako, to ne mora biti presudno – smatra Krajan čiji će igrači u dvorani u Lilleu protiv sebe imati gotovo 25.000 francuskih navijača.     
– Takvog ambijenta na tenisu nema nigdje. Njima će s te strane biti lakše, jer su već igrali pred toliko ljudi i u tom ambijentu, ali neće biti nama prepreka. Marin i Borna imaju iskustva i toliko su željni dobiti taj meč. Obojica uživaju u toj atmosferi koja se stvori, koju nemaš svaki dan priliku osjetiti u tenisu, i čak mislim da to nama ide u prilog – zaključio je Krajan.

Organizacije