Krajan: U Davisovu kupu publika igra veliku ulogu, očekujem pomoć

Krajan: U Davisovu kupu publika igra veliku ulogu, očekujem pomoć

Hrvatska reprezentacija u Davisovu kupu u nedjelju se okupila u Zadru u punom sastavu. Stigla su četvorica nominiranih igrača (Marin Čilić, Borna Ćorić, Ivan Dodig i Marin Draganja), te dvojica koji će zajedno s njima trenirati (Franko Škugor i Mate Delić). Pred njima su četiri dana treninga, a od petka do nedjelje mečevi u polufinalu Svjetske skupine Davisova kupa protiv Francuske.

„S nestrpljenjem čekamo ovih tjedan dana. Prvenstveno zbog situacije u kojoj jesmo, dakle polufinala Svjetske skupine. Ja sam kao izbornik prvi put u takvoj situaciji, nakon dugog vremena napokon igramo kod kuće, pred svojom publikom. Očekujem dobar, zabavan i uspješan tjedan, da će dečkima biti ugodno i da budu zdravi“, kaže izbornik Željko Krajan. „Nije sve idealno, imamo ozlijeđene igrače, i vidjet ćemo u ponedjeljak kad počnemo s treningom. Znamo da je Borna dva posljednja meča predao, vidjet ćemo u kakvoj je situaciji. Neće nam biti lako, protivnik nam je užasno zahtjevan, Francuzi imaju jaku i široku momčad, a na papiru su možda i favoriti zbog rang liste. Ja vjerujem u našu kvalitetu, publiku, domaći teren, želju i slogu u ekipi. Možda možemo napraviti taj iskorak i osvojiti Davisov kup, to smo najavljivali. Sigurno tu želju imaju i Francuzi i preostale dvije reprezentacije koje su još u konkurenciji, ali ta naša složnost možda daje prednost. U ovakvom teškom meču treba nam i publika.

Koliko je ovo drugačiji meč u pripremama, atmosferi i možebitnoj nervozi u odnosu na, recimo, prvo kolo?

„U samoj pripremi nema razlike. Finale može biti zahtjevno kao prvo kolo. Mi smo u četvrtfinalu  u Americi imali zahtjevan meč, preokrenuli smo 0:2 u pobjedu. Polufinale više motivira nego prvo kolo, jer si bliže krajnjem cilju, sad ti trebaju još dvije pobjede. Dva smo kola apsolvirali, nadam se da nas čekaju još dva meča, dakle ovaj i kasnije u finalu. Možda je malo veći pritisak igrati kod kuće protiv tako jakog protivnika, ali je i veća inspiracija i motivacija.“

U posljednjih nekoliko godina bila je prava rijetkost da Hrvatska igra kod kuće. U kolikoj bi vam mjeri pomoglo da se dvorana na Višnjiku napuni hrvatskim navijačima?

„U ovako zahtjevnom meču svaka pomoć, od bilo kud, puno znači. Publika igra veliku ulogu i kad bi se dvorana ispunila do nekih 70-80% puno bi nam značilo igranje u takvoj atmosferi i imati veći dio publike na svojoj strani. Mislim da je to čar Davisova kupa i da su se nekad događala velika iznenađenja baš zbog publike. Igrač prijeđe granicu, nadam se da će to publika u Zadru prepoznati“, rekao je Krajan.

Organizacije