Marinov preokret za pobjedu Hrvatske!

Opet je bilo dramatično i neizvjesno, ali varšavska priča je za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju na kraju završena sjajno: Marin Čilić je protiv Jerzyja Janowicza nadoknadio zaostatak 0-2 u setovima i donio treći, odlučujući bod! Hrvatska će tako u rujanske kvalifikacije za Svjetsku skupinu, nakon što je u duelu prvih reketa hrvatske i poljske reprezentacije Čilić sa 3:6, 6:7 (5), 6:4, 6:1, 6:3 svladao Janowicza, za nedostižnih 3-1 u ovom susretu 2. kola Prve skupine. Ukupno, rezultat je na kraju 4-1, jer je Borna Ćorić bez borbe došao do boda protiv Michala Przysieznog.
– Iako smo u petak poveli 2-0 znali smo da moramo ostati oprezni, da se ne smijemo zanositi. Isto tako, iako je Janowicz u petak izgubio znao sam da u nedjelju može igrati odlično, što je i pokazao u prva tri seta. Puno je riskirao i pogađao gotovo sve. Krajem trećeg seta sam popravio retern, a odnos snaga se sasvim promijenio mojim ‘breakom’, kada je u trećem setu servirao kod 4:5 – rekao je Marin Čilić.
Istina, drama je mogla biti izbjegnuta, pogotovo kad je riječ o drugom setu, u kojem je u „tie-breaku“ Čilić imao 5-1 uz servis, te onda izgubio šest poena zaredom! Bio je to nemali šok, no nije se predao i na kraju je veliki trud nagrađen. Pri vodstvu 5:4 u trećem setu prvi put je napravio „break“, onda je dominantno osvojio četvrtu dionicu, a sve se prelomilo nakon što je u petom setu kod 1:2 spasio „break“ loptu. Nizom od četiri gema, od 2:3 do 6:3, zaključio je meč i time osigurao Hrvatskoj pobjedu protiv vrlo jakog suparnika.
– Nije bilo jednostavno oporaviti se. Nakon gubitka drugog seta uzeo sam tzv. toilet break, a u svlačionici baš nisam bio presretan. Trebao mi je taj drugi set, da on počne razmišljati kako mora igrati još bolje i još više riskirati. Opet, znao sam i da je igrao pet setova u petak, a da nije tako dobro fizički pripremljen kao najbolji igrači svijeta. U tom, što se reterna tiče, briljantnom desetom gemu trećeg seta sam sam stvorio priliku, nakon toga sve je prešlo na moju stranu i nakon toga se sasvim raspao – rekao je Čilić.
Prvi hrvatski reket je istaknuo i značajnu ulogu izbornika Željka Krajana, koji je savjetima pokušavao olakšati Čiliću put prema pobjedi. Na kraju je, dakako, i Krajan bio prezadovoljan:
– Bilo je jasno da će Janowicz igrati mnogo bolje nego u petak, jer je protiv Borne dobio lekciju. Ne bih rekao da je u taj meč ušao prepotentno, nego neozbiljno, ne znajući što može očekivati. Bilo je Marinu teško nakon što je izgubio drugi set, ali opet je pokazao svoju mentalnu stabilnost i snagu – rekao je izbornik Željko Krajan.   alt
Hrvatska će idući susret imati od 12. do 14. rujna, a suparnika će saznati vrlo brzo. Nositelji će biti određeni u ponedjeljak poslijepodne na temelju nove rang liste reprezentacija, a kako se sada čini Hrvatska bi za samo jednu poziciju mogla ostati bez statusa nositelja. Bude li doista tako onda će trebati mnogo sreće prilikom ždrijebanja da se izbjegnu najjači. Kandidati su kod kuće Španjolska i Argentina, u gostima Srbija, SAD, Australija i Belgija, a ždrijebom bi se odlučivalo o domaćinstvu ako suparnici budu Kanada i Nizozemska.

Organizacije