Mili Poljičak: Nadam se da će se naša reprezentacija opet popeti na europski tron, imamo kvalitetu za to

Mili Poljičak: Nadam se da će se naša reprezentacija opet popeti na europski tron, imamo kvalitetu za to

Sa sve više mečeva i pobjeda na ITF turnirima, Mili Poljičak je tijekom protekle i na početku nove sezone stekao novo vrijedno iskustvo u juniorskim vodama. Trenutno na 155. mjestu, Mili će dočekati nastavak sezone gladan novih bodova i skoka na ljestvici vodećih svjetskih juniora, a nakon što se ponovno počne igrati, čekat će ga i drugi izazovi. Važni dio priče bit će nastupi za hrvatsku reprezentaciju, za koju 15-godišnji Splićanin uvijek uživa igrati.

Nakon priprema za novu sezonu, Mili je rano u 2020. slavio naslov na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske do 16 godina u Ogulinu, na kojem je bio prvi nositelj. U ulozi favorita, izgradio je put do titule s pet pobjeda bez gubitka seta, a pritom je ispustio i mali broj gemova. Gledajući koliko su uzeli njegovi suparnici, najteže mu je bilo u polufinalu protiv Leona Babića Brajka i u finalnom ogledu s Lukom Mikrutom, s po pet izgubljenih gemova u ta dva meča.

– Dojmovi s Dvoranskog PH-a do 16 godina su vrlo dobri, turnir u Ogulinu je uvijek dobro organiziran i uvjeti su odlični. Moja želja bila je da ove godine igram Dvoransko PH do 18 godina, ali nažalost nisam mogao radi reprezentativnih obaveza. Pošto zadnjih godina igram uglavnom međunarodne TE i ITF turnire, uvijek mi je drago odigrati PH i vidjeti se sa svojim starim teniskim prijateljima – veli Mili.

– Iskreno, nijedan meč s Dvoranskog PH u Ogulinu nije mi ostao u posebnom sjećanju, vjerojatno jer sam relativno lako došao do naslova. Ako baš moram jedan izdvojiti, rekao bih da je to bilo finale protiv Luke Mikruta jer se znamo jako dugo i do sada su to uvijek bili gusti mečevi – dodaje 15-godišnji adut splitskog Pomaka.

Miliju je početak nove sezone donio nastavak priče iz 2019. godine. Svojim pobjedama izgradio je svoj najbolji dosadašnji renking u ITF poretku najboljih svjetskih juniora, s dolaskom do 113. mjesta u siječnju.

– Vrlo sam zadovoljan svojim nastupima na ITF turnirima prošle godine, iako je moglo biti i bolje da je bilo malo više sreće i da su se neke stvari malo bolje poklopile. Ove sezone nisam igrao puno radi ograničenja broja turnira prema ITF pravilima, samo dva turnira na kojima sam mogao odigrati i bolje nego što sam uspio, ali to je tek početak sezone i nadam se boljim rezultatima u nastavku nakon što prođe koronavirus – istaknuo je Mili, spominjući čega se najviše sjeća iz protekle sezone.

– Svakako pamtim svoja tri naslova u singlu i tri u paru od prošle godine na ITF turnirima, ali bih izdvojio onaj u Širokom Brijegu gdje sam došao kao totalni autsajder, sa samo 14 i pol godina, a kroz pet teških i napornih mečeva došao sam do naslova.

Kako se 2019. godina bližila kraju, Mili je polako slagao dojmove s turnira koje je ostavio za sobom, a započeo je i suradnju s novim trenerom.

– Dogodila se jedna promjena u mojem timu krajem prošle godine. Sada mi je teniski trener Josip Dumanić iako sam još uvijek u kontaktu i s Jakovom Pavićem, ali glavnu riječ vodi Josip. Kondicijski trener mi je Toni Lozić, a fizio Joško Gerželj. Jako sam zadovoljan cijelim svojim timom i svime što smo dosad napravili, ali nadam se još boljim i uspješnijim rezultatima jer uvijek može bolje – veli 15-godišnji Splićanin.

Osim što je radio sa svojom ekipom i igrao na novim natjecanjima, Mili je do sada u 2020. bio i u društvu reprezentativnih suigrača na kvalifikacijskom turniru europskog Winter Cupa do 16 godina u češkom Rakovniku. Hrvatska je ondje bila bez Dine Prižmića i Luke Mikruta, sa završetkom na petom mjestu.

– Bilo mi je lijepo na Winter Cupu, meni je velika čast predstavljati svoju domovinu i uvijek ću to i činiti kada budem u mogućnosti. U Češku smo išli oslabljeni, ali unatoč tome ostavili smo zadnji atom snage na terenu i dali sve od sebe, no falilo je malo sreće za prolazak u finalnu skupinu. Mogu isto tako reći da s veseljem očekujem sljedeće okupljanje s momcima iz reprezentacije i nadam se da ćemo se opet popeti na europski tron jer po meni imamo kvalitetu za to – dodaje Mili, koji jedva čeka povratak tenisa.

– Pokušavam ostati koliko je moguće u formi trenirajući kod kuće. Već 15 dana nisam taknuo reket, ali nadam se da će ova situacija vrlo brzo proći i da ćemo se moći vratiti na teniske terene u što kraćem mogućem roku. Nekakav cilj mi je zaigrati na juniorskom Grand Slamu, a za to je potrebno biti među 50 juniora na svijetu, pa se može reći da na to ciljam u ovoj sezoni – zaključio je 15-godišnji Splićanin.

Organizacije