Našoj teniskoj zajednici, svim ljubiteljima tenisa

Oko statusa Nacionalnog teniskog centra u posljednje je vrijeme plasirano mnogo dezinformacija, stoga Vam želimo dati do znanja što je zapravo točno.

Hrvatski teniski savez u zadnjih nekoliko tjedana „dobiva“ dodatni posao od strane nekih medija i pojedinaca koji svojim plasiranjem neistina, dezinformacija i zlonamjernih konstrukcija pokušavaju obmanuti javnost, bez nama jasno definiranog cilja ili razloga. Pri navedenom, informacije im uglavnom nisu utemeljene na stvarnom stanju stvari, a u isto vrijeme HTS-u uskraćuju pravo da iznese cjelovite argumente i javnosti predoči realno tj. pravo stanje. Stoga ovim putem, želimo javnosti pružiti na uvid sve dolje navedene informacije.

Hrvatski teniski savez je Nacionalni teniski savez i udruga građana, član je Europske teniske federacije (TE) i Međunarodne teniske federacije (ITF), te se kao takav ne bavi komercijalnom djelatnošću. Iz tog razloga i iskazane potrebe 2001. godine osnovan je Nacionalni teniski centar d.o.o. (NTC) kojem je HTS jedini osnivač, s ciljem obavljanja djelatnosti koja obuhvaća pružanja usluge provedbe treninga za igrače reprezentativne razine, organiziranje priprema svih selekcija HTS-a, organizaciju kampova i natjecanja. Ideja osnivača NTC-a bila je da kroz sponzore, Grad Zagreb i djelomičan najam terena u terminima kada iste ne koriste juniorske i seniorske selekcije, pokuša osigurati financijske uvjete kako bi se omogućio normalan rad centra (najam prostora, režije, trošak zaposlenika i dr.). U početku postojeći poslovni model je možda i funkcionirao no vremenom NTC je ostao bez sponzora, interes za tenis je poglavito od 2008. godine i početka gospodarske krize značajno pao a Zagrebački Velesajam je uredno naplaćivao punu komercijalnu cijenu najma bez priznavanja bilo kakvih ulaganja u prostor od strane HTS-a. HTS/NTC je temeljem višegodišnjeg ugovora bio u zakupu u prostoru od 2001. godine pri čemu je redovito plaćao zakup, režije i komunalnu naknadu, a unutar 15 godina radi se o iznosu većem od 10,000.000,00 kuna. Kroz cijeli navedeni period održavali smo objekt isključivo vlastitim sredstvima koja nisu bila dovoljna da se objekt zadrži na razini optimalnoj za provedbu svih planiranih aktivnosti. Vremenom objekt je došao u današnje stanje a što je rezultiralo dodatnim padom zakupaca terena s čime se ionako loša financijska situacija NTC-a dodatno otežala. Za provedbu programa reprezentativaca na Nacionalnom teniskom centru, kroz korištenja igrališta za treninge i igrališta potrebnih za organizaciju natjecanja u organizaciji HTS, ali i za sve dodatne troškove oko organizacije natjecanja, potrebno je na godišnjoj razini izdvojiti oko 1,000.000,00 kuna. Uz navedeno za treninge igrača iz programa kao i za natjecanja na godišnjoj razini HTS utroši više od 20.000 loptica, što je vrijednost na razini dodatnih 200.000,00 kuna. Radi se o terminima koji koriste igrači bez naknade u zimskom razdoblju na tri igrališta od 8 do 18 sati od ponedjeljka do petka, ali i tijekom vikenda subotom i nedjeljom od 8-22 sata za potrebe natjecanja na četiri igrališta. U proljetnom razdoblju NTC igrači iz programa HTS-a koriste tri igrališta preko tjedna od 8-18 sati.

Slijedom navedenog jednostavno je zaključiti da postojeći poslovni model koji je egzistirao prethodnih godina nije održiv na tržišnim principima, radi čega je krajem 2014. godine donijeta odluka o raskidu višegodišnjeg Ugovora sa Zagrebačkim Velesajmom. Podmiren je tadašnji ukupni dug od oko 1.400.000,00 kn u cijelosti, te se tražilo da HTS dobije prostor po povoljnijim uvjetima kako bi mogao neometano dalje provoditi svoje aktivnosti. Raspisani su natječaji na koje se NTC nije mogao prijaviti budući da je u trenutku raspisivanja natječaja nastao novi dug prema Zagrebačkom Velesajmu. Kako je postojao interes s više strana i subjekata koji su nudili različite oblike suradnje, HTS je uvijek bio otvoren za razgovore, no prvenstveno štiteći interese igrača i igračica te imajući u vidu potrebe za provedbu kalendara natjecanja. Predmetni natječaji su poništeni a trenutna situacija je sljedeća.

Nacionalni teniski centar podmirio je sve obveze pristigle za razdoblje od 2015. godine prema potpisanom ugovorenom dvanaestomjesečnom otplatnom planu prethodno nastalog duga. Također usporedno s navedenom otplatom duga, plaćeni su svi mjesečno ugovoreni zakupi za razdoblje od 4. mjeseca 2015. do sredine 2016. godine, do trenutka kada je Zagrebački Velesajam prestao isporučivati račune. Tijekom srpnja 2016. godine Zagrebački Velesajam protupravno je i na silu zatvorio struju i vodu NTC-u, te je bez najave putem zaštitarske službe zatvorio i zapriječio ulaz korisnicima centra. Putem žalbe Općinskom sudu u Zagrebu privremenom mjerom tijekom kolovoza 2016. godine, teniski prostor na Zagrebačkom Velesajmu je otvoren i vraćen u posjed Hrvatskom teniskom savezu. Nakon ove odluke Zagrebački Velesajam prestao je slati račune za zakup prostora i režije iz zakonom reguliranih prava i obaveza. Od strane Zagrebačkog Velesajma sredinom 2017. godine pristigla je tužba radi iseljenja i predaje u posjed objekta, na što je HTS uložio prigovor te se vodi parnica na Trgovačkom sudu. U idućem razdoblju kroz razgovor s Gradom, Zagrebačkim Holdingom i Zagrebačkim Velesajmom očekujemo dogovor oko prijedloga novog modela rada centra.
 

S obzirom da je potrebno obnoviti objekt, a HTS nema predviđena sredstva za uređenje centra, a interes za time svakako postoji, spremni smo kroz razgovore pronaći najbolje rješenje za budućnost Nacionalnog teniskog centra s partnerom koji se pokaže najbolji za Savez. Kao najpopularniji i najuspješniji individualni sport u Hrvatskoj, HTS treba objekt u kojem će moći trenirati svi hrvatski reprezentativci, radi se o mjestu gdje se održavaju i domaća i međunarodna natjecanja. Ovakav objekt ne može se tretirati na komercijalnoj bazi i potrebna mu je financijska potpora. Prvenstveni je cilj HTS-a u idućem razdoblju pokušati postići dogovor s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim Holdingom te Zagrebačkim Velesajmom, te potom naći ili urediti postojeći objekt kako bi mogao nastaviti s radom. S time u vezi očekujemo pomoć i razumijevanje od strane Grada i Države, jer Nacionalni teniski centar ne može biti koncipiran na pravilima i zakonima tržišta koji vrijede za privatne i komercijalne objekte. HTS svojim aktivnostima potiče razvoj mladih sportaša počevši od 8 do 10 godina kroz „play and stay“ program ITF-a, te nastavljajući s aktivnostima i organizacijom turnira te podrškom mladim tenisačicama i tenisačima od 12 godine svih reprezentativnih razina, kako bi im se smanjili troškovi, nastojeći postići nabolje moguće uvjete za njihov razvoj u Hrvatskoj, a poglavito osigurati igračima uvjete na vrhunskoj razini kakav naš sport zaslužuje i traži.

Kako hrvatski tenis slovi kao izuzetno uspješan sport na međunarodnoj razini, a radi se o jednom od pet najpopularniji individualnih sportova na svijetu, hrvatske Davis Cup i Fed Cup reprezentacije te sve reprezentativne selekcije do 18, 16, 14 i 12 godina bi zasigurno ostvarile i još veće uspjehe kada bi im kao Savez mogli osigurati kvalitetne uvjete kakve imaju sve veće uspješnije Nacionalne federacije.

Link na korespondenciju između novinara Nacionala i izvršnog direktora HTS-a dr.sc. Miroslava Zečića

Organizacije