Nakon prvog dana 1-1

ITF DAVIS CUP 2011. godine
POTCHEFSTROOM – Kevin Anderson je donio prednost domaćinu svladavši Ivana Dodiga, no onda je Marin Čilić lakše od očekivanog, čak bez izgubljena gema, pobijedio ozlijeđenog Izaka van der Merwea, pa će u drugi dan susreta u Potchefstroomu Južna Afrika i Hrvatska ući s rezultatom 1-1…
Domaćinu je bod donio najbolje rangirani igrač Kevin Anderson (34. na ATP listi) pobijedivši sa 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 (5) Ivana Dodiga u meču u kojem je gotovo svo vrijeme izvrsno servirao. Zaustavio se na 76% ubačaja prvog servisa (nakon prva dva seta bio je na 83%), no Dodig je svejedno imao šansu za bolji rezultat. Treći set je mogao osvojiti i uvjerljivije, jer je imao “break” loptu i za 4:0 i za 5:1, a u četvrtom setu je vodio 3-2 uz servis. No Anderson je odmah nadoknadio zaostatak, osvojivši osam od deset sljedećih poena, a u “tie-breaku” je Južnoafrikanac bio sigurniji. Dodig je spasio dvije meč lopte, no ne i treću kod 5-6.
U prva dva seta on je dominirao, tek u trećem setu sam našao svoju igru. Tada su mi udarci bili brži, tada sam i bolje servirao. Nažalost, nisam držao servis kod 3:2 u četvrtom setu, a kasnije je on odigrao nekoliko odličnih poena, imao i malo sreće i osvojio tie-break”, rekao je Ivan Dodig. “Malo sam razočaran kako sam odigrao prva dva seta, ali mogu biti zadovoljan onim što je slijedilo kasnije. Bio sam spor na početku, on je odlično servirao i mogu reći da mi je trebalo previše, čak dva seta, da nađem svoju igru. On je bio bolji i zaslužio pobjedu.“
Anderson je meč vidio na sličan način:
Prva dva seta su bila vrlo dobra. Iako sam zaostajao ‘break’ u četvrtom setu ostao sam miran, vjerujući da će se prilika ukazati. U tie-breaku sam igrao prilično dobro, to je bilo važno.“
Marin Čilić je protiv Izaka van der Merwea imao samo jači trening. Vodio je 6:0, 6:0 a onda je Južnoafrikanac predao zbog bolova u zapešću. Radi se o problemu koji utječe na pokretljivost palca.
Ovo je sigurno najlakša moja pobjeda u Davis Cupu ikad“, rekao je Čilić. “Od početka je išlo u pravom pravcu, osjećao sam se dobro, zapravo – bilo je idealno. K tome, osjetio sam igralište, atmosferu, a sve u samo dva brza seta.  Nisam mu dao nikakvu šansu neforsiranim pogreškama.“
Za subotnji dvoboj parova s hrvatske su strane nominirani Nikola Mektić i Antonio Veić, no taj par sigurno neće igrati. Hoće li dvojac biti Čilić, Dodig ili će u akciji biti neka druga kombinacija tek će biti odlučeno.
Nadali smo se da bi nakon prvog dana rezultat mogao biti 2-0 za nas, ali spremni smo i za ovakvu situaciju. Sigurno je da će biti promjena u paru u subotu, ali još nismo odlučili tko će biti na igralištu uz Marina. Oba sastava imaju šansu da osvoje tri boda, ali mislim da će ukupni pobjednik biti onaj tko pobijedi u nedjeljnom meču Čilić – Anderson“, izjavio je izbornik Goran Prpić.
Po svemu sudeći, Van der Merwe više neće biti opcija za južnoafričkog izbornika. Odnosno, u nedjelju će vjerojatno igrati Rik de Voest.
Bit će teško do kraja, obje reprezentacije imaju šansu. Uvjeren sam da će Hrvatska mijenjati postavu u paru. Ako Izak van der Merwe neće moći igrati u nedjelju, opcija je Rik de Voest. Njemu to neće biti novost, već je igrao kod rezultata 2-2 i pobijedio“, rkeao je John-Laffnie de Jager.

Kvalifikacije za Svjetsku skupinu Davis Cupa
JUŽNA AFRIKA – HRVATSKA 1-1
Kevin Anderson – Ivan Dodig 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 (5)
Izak van der Merwe – Marin Čilić 0:6, 0:6 ret

Organizacije