Nakon prvog dana u Bogoti – 1:1

Nakon prvog dana u Bogoti – 1:1

Kolumbija i Hrvatska osvojile su po bod prvog dana kvalifikacijskog susreta za Svjetsku skupinu Davis Cupa u Bogoti, te je uoči u subotnjeg okršaja parova rezultat 1:1. Marin Čilić je sa 6:1, 6:4, 6:1 svladao Alejandra Gonzáleza, a onda je domaćinu izjednačenje donio Santiago Giraldo, svladavši sa 6:4, 4:6, 5:7, 6:4, 6:2 Franka Škugora, koji je u posljednji tren zamijenio ozlijeđenog Viktora Galovića.

Čilić je potpuno dominirao u meču protiv Gonzáleza i bio je suočen samo s jednom break loptom, kada je servirao pri vodstvu 1:0 u trećem setu. Prvu seriju gemova vodeći hrvatski reket napravio je nakon što je s 1:1 stigao do 6:1 u prvoj dionici, a u drugom setu presudio je samo jedan break, za vodstvo 2:1. U trećem setu Čilić je bio dominantan nakon što je izvukao gem za vodstvo 3:1.
„Bilo je zbilja kontrolirano. Konstantno sam držao pritisak i dosta sam zadovoljan servisom. Nije bilo baš rutinski, jer je bilo dosta situacija gdje sam morao biti potpuno fokusiran, jer ipak je ovo meč Davis Cupa, a González je imao svoje navijače, tako da sam morao biti potpuno koncentiran tijekom cijelog meča“, rekao je Marin Čilić.
Svladavši Gonzáleza Čilić je stigao do 23. pojedinačne pobjede za reprezentaciju i tako dostigao rekordera Ivana Ljubičića. Nedavno je, komentirajući mogućnost da postane najuspješniji hrvatski igrač, Marin rekao da je to lijepo dostignuće, ali da je najvažnije da je reprezentacija uspješna. Kako sada gledas na to?
„Za mene je rekord prilično nebitan. Najvažnije je da ekipa pobjeđuje i da imamo odlične rezultate. Iz godine u godinu se držimo u Svjetskoj skupini, iako se dosta igrača promijenilo. Zato sam presretan što sam dio ove priče i ove ekipe. Prošle godine smo dosegnuli vrhunski rezultat došavši do finala i nadamo se da u narednih nekoliko godina možemo ponovno doći do takve prilike i podići trofej“, rekao je Čilić.

Franko Škugor je ovaj put – za razliku od meča protiv Španjolca Pabla Carreñe Buste u Osijeku početkom godine – izgubio meč u pet setova. Dobio je priliku zaigrati nakon što je Viktor Galović osjetio bolove u leđima, a na kraju je platio cijenu što je u četiri od pet setova izgubio servis na samom početku (kod 1:1 u prvom, te u prvom gemu trećeg, četvrtog i petog seta). Međutim, dobrim dijelom na ishod je utjecalo loše suđenje Brazilca Souze, koji od početka nije držao meč pod kontrolom i neprovođenjem pravila samo je davao poticaj dijelu domaćih navijača, koji su često fućkali i koristili zviždaljke tijekom servisa Franka Škugora, nakon što bi bacio loptu u zrak. Posljednju priliku za povratak u meč hrvatski tenisač imao je kod 1:4 u petom setu, ali je propustio pet break-lopti i time je Santiago Giraldo napravio odlučujući korak prema pobjedi.

„Možda je presudilo što sam fizički pao sredinom četvrtog seta. Malo su se i uvjeti promijenili, krajem trećeg seta postalo je sporije zbog kišice i nisam imao toliko ‘besplatnih’ poena servisom. Više se igralo i on je to bolje iskoristio. Na pitanje koliko je smetalo nekorektno ponašanje dijela publike dodao je: „Publika je u nekim situacijama nekorektno reagirala, ali mislim da to nije njena krivica. Sudac u stolcu i vrhovni sudac nisu napravili ništa tijekom svih pet setova. Dobio sam samo jedno ponavljanje prvog servisa, a postojalo je mnogo situacija u kojima su morali reagirati.“
Prvi dan je rezimirao izbornik Željko Krajan:
„Bili smo bliži vodstvu 2:0. Franko je u jednom trenutku, rekao bih, imao meč u svojim rukama, ali je pao fizički. S tim mu je pao i servis koji mu je oružje. Vratio je Giralda u igru. Marin je pokazao razliku u kvaliteti. Nije odigrao meč na najvišem nivou, ali dovoljno dobar da rezultat bude ovakav.“

U subotu je na rasporedu susret parova – za Hrvatsku su nominirani Nikola Mektić i Franko Škugor, a za domaćine Juan Sebastian Cabal i Alejandro Falla.

Organizacije