Nikad više međunarodnog tenisa u Hrvatskoj – od 12 godina do Davis Cupa

Nikad više međunarodnog tenisa u Hrvatskoj – od 12 godina do Davis Cupa

Hrvatski teniski savez prošlog je tjedna dobio domaćinstvo jedne od skupina prvog kruga završnice Davis Cupa za 2023. i to će biti jedno od najvažnijih teniskih natjecanja koje su ikad održane u Hrvatskoj. Naša reprezentacija, te Nizozemska, SAD i Finska će od 12. do 17. rujna pokušati izboriti plasman na završni turnir osam najboljih sastava koji će se održati u studenom u Malagi. Nema sumnje, to će biti jedan od najvećih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, a ujedno kruna međunarodnih teniskih natjecanja tijekom 2023. kod nas. Njihov broj je rekordan – počevši od turnira za sudionike do 12 godina, preko najboljih juniora do serije Croatian Tennis Pro Tour, koja će ove godine imati ukupan nagradni fond oko 400.000 eura.
„Dodjela domaćinstva skupine Davis Cupa Hrvatskoj je ogromno priznanje za HTS i prepoznavanje svega što je dosad napravljeno u organizacijskom smislu. Bit će to veliko natjecanje u svakom pogledu: naša teniska publika imat će priliku vidjeti uživo sjajan tenis, a našim tenisačima smo omogućili da igraju pred domaćom publikom i tako imaju još bolje izglede za novi vrhunski rezultat“, rekla je predsjednica HTS-a Nikolina Babić.
Tijekom sljedećih nekoliko tjedana u Hrvatskoj će biti održano desetak profesionalnih turnira iz serije Croatian Tennis Pro Tour. Tako je 3. travnja u Dubrovniku počeo ITF turnir tenisača (nagradni fond 25.000 USD) te ITF turnir tenisačica u Splitu (40.000 USD), a potom slijede ATP Challenger u Splitu, ITF turnir tenisača također u Splitu, te ITF turniri Osijeku (prvo tenisačice, potom tenisači). ITF turnir tenisačica u Zagrebu (60.000 USD) počet će 8. svibnja, a u tjednu potom također u Zagrebu slijedi novo izdanje ATP Challengera.
„Osim profesionalnih turnira Hrvatska će biti domaćin velikom broju međunarodnih natjecanja iz kalendara Međunarodnog teniskog saveza i Tennis Europe, od 12 do 18 godina. Ovog tjedna igra se Kvarner Junior Open u Rijeci, a svi zajedno omogućit će našim tenisačicama i tenisačima da u svim dobnim kategorijama igraju na međunarodnim natjecanjima u svom okruženju, uz manje troškove. Na godišnjoj razini organizirat ćemo ukupno tridesetak međunarodnih turnira, što je rekordno“, dodala je Nikolina Babić.
Foto: Frane Hrabrov

Organizacije