Ostavka Predsjednika HTS-a

Zagreb. 2. ožujak 2018.

Poštovane članice i članovi HTS-a, klubovi, skupštinari, članovi Upravnog i Nadzornog odbora,

 

Nakon Skupštine održane 28. 12. 2017., odlučio sam podnijeti ostavku na funkciju Predsjednika HTS-a i objaviti je sada – nakon što je uspješno okončan nastup naše Davis Cup reprezentacije u Osijeku te je ugovoren i financijski pokriven idući- četvrtfinalni nastup reprezentacije u Varaždinu protiv Kazahstana. Ujedno, gotovo u potpunosti osigurana su i sredstva za uredno poslovanje HTS-a u 2018. godini.
 

Moj prijedlog o izglasavanju nepovjerenja jednom članu Upravnog odbora HTS-a, zbog nesportskog i nekonstruktivnog ponašanja, na Skupštini, zahvaljujući izvjesnom broju suzdržanih glasova, nije prihvaćen. Ja naravno respektiram odluku skupštinara te se nadam podjednakom uvažavanju moje odluke, da u takvom sastavu Upravnog odbora HTS-a, više ne želim nositi odgovornost Predsjednika.
 

Moja neopoziva ostavka stupa na snagu dana 5. travnja 2018. godine prilikom glasovanja skupštine o izboru novog predsjednika HTS-a“, kako bi se HTS-u omogućio kontinuitet funkcioniranja i stabilnost upravljanja pri vođenju tekućih poslova u prijelaznom razdoblju do izbora novog predsjednika. 
 

Opraštajući se od HTS-a, osobito se veselim iskoracima u 2017. godini. Nakon sjajne Davis kup sezone u 2016. godini, u takmičarskom, financijskom i organizacijskom smislu, prošlu je godinu Savez završio bez dugova. Podržali smo i izvršili ambiciozniji i skuplji program rada sa svim reprezentativnim selekcijama, osmišljen i proveden od strane napokon snažnog i kompetentnog stručnog stožera, pod vodstvom Ive Padjena. Znatno smo unaprijedili informatičku i komunikacijsku podršku svim funkcijama Saveza. Podmladili smo i ojačali tim oko Izvršnog direktora HTS-a Mire Zečića. O svemu tome svjedoče i svi naši na Skupštini jednoglasno prihvaćeni godišnji izvještaji, objavljeni na web stranici HTS-a.

Ostaju naravno i neki neriješeni problemi i izazovi, od kojih ću spomenuti po mojem shvaćanju dva najvažnija.
Prvi je pitanje sudbine Nacionalnog teniskog centra. Unatoč našim brojnim i ustrajnim pokušajima nalaženja solucije u dijalogu s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim velesajmom, kao i obećanjima gradonačelnika Grada Zagreba, HTS nema na raspolaganju terene i dvorane na kojima bi mogao uspješno provesti programe razvoja najboljih mladih tenisačica i tenisača, uz trošak koji si možemo priuštiti.
Drugi je, u HTS-u sličan izazovima s kojima se suočavaju i mnogi drugi sportski savezi, a tiče se sve težeg osiguranja novčane podrške sponzora, bez koje, samo uz sufinanciranje putem HOO-a, rad i opstanak našeg Saveza nije moguć.
Želim da buduće svježe vodstvo HTS-a bude uspješnije od mojega, u nalaženju rješenja za te i sve druge izazove s kojima se HTS susreće. Svima koji su mi u proteklih 5-6 godina pomagali i doprinijeli ispunjavanju programa i ciljeva Saveza, od srca zahvaljujem.
 

Najprije svim ženskim i muškim reprezentativnim selekcijama i pojedincima, čiji uspjesi na svjetskoj sceni svrstavaju Hrvatsku uz bok neusporedivo bogatijim i mnogoljudnijim nacijama. Osobitu zahvalnost izražavam muškoj Davis kup reprezentaciji na čelu s Marinom Čilićem, jer su osim sjajnih sportskih uspjeha, omogućili Savezu da sanira iz prošlosti naslijeđene dugove i time otvorili perspektivu snažnije podrške novim naraštajima. Zahvaljujući više desetljetnim uspjesima, Hrvatska se u svijetu prepoznaje i po izvrsnosti u teniskom sportu.
 

Posebnu zahvalnost dugujem sponzorima, starim i novim prijateljima iz privatnog i javnog sektora, koji su često davali financijsku podršku i bez sigurnosti da će im se to isplatiti. Vjerujem da im je uspjesima naših tenisača i promocijom na nastupima reprezentacije, ulaganje opravdano.
 

Velika hvala i svim gradovima koji su bili domaćini nastupima teniske reprezentacije Hrvatske. Njihova podrška kao i podrška domaćih navijača jedan je od bitnih temelja uspjeha koje smo postizali. Osobito veseli i činjenica da postoji veliki interes gradova i za daljnja domaćinstva.
 

Izuzetno važan je i doprinos svih djelatnika Saveza pod vodstvom Mira Zečića, iskoracima HTS-a i uspjesima u afirmaciji tenisa i organizaciji takmičenja u posljednje dvije godine. Za posao koji obavljaju, u mnogim nacijama slične, ili slabije kvalitete tenisa, postoje višestruko veći timovi, budžeti i nagrade.
 

Konačno, moram zahvaliti i brojnim vrijednim trenerima, sudcima, organizatorima turnira, klubovima, roditeljima i mnogim entuzijastima bez čijeg doprinosa začudni rezultati hrvatskog tenisa ne bi bili objašnjivi niti mogući.
 

Osobno, bila mi je privilegija voditi HTS proteklih nekoliko godina. Upoznao sam puno sjajnih ljudi, osobito onih manje vidljivih, iza scene – u hrvatskom tenisu i u svijetu. Imao sam priliku služiti u organizaciji vrhunskih teniskih takmičenja, uživati izbliza u uzbudljivim mečevima…, teško je sve nabrojati. S entuzijazmom sam, uz poneki pragmatični kompromis, koristio poziciju Predsjednika HTS-a da promoviram vrijedne, talentirane, poštene i kompetentne djelatnike, kao i da ograničavam parazite, blefere i sebičnjake, kojih u tenisu ima kao i u mnogim strukturama sporta i društva u cjelini.
Stekao sam prijatelje i protivnike, a uz to i zanimljivo iskustvo. Žao mi je ako sam nekoga nenamjerno povrijedio! 
 

Novome vodstvu HTS-a, koje bude izabrano na narednoj skupštini, želim prije svega slogu i uspjeh u ispunjavanju najvažnije misije HTS-a, a to je: podrška svim selekcijama reprezentacija Hrvatske i daljnjem razvoju tenisa – našeg najuspješnijeg individualnog sporta i pozitivne crte prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu.
 

Uz sportski pozdrav,

HRVATSKI TENISKI SAVEZ

Predsjednik

Franjo Luković                    

Organizacije