Par Čilić, Dodig doveo Hrvatsku na korak od finala!

Par Čilić, Dodig doveo Hrvatsku na korak od finala!

ZADAR – Hrvatska reprezentacija je na korak od ulaska u finale Davis Cupa! Marin Čilić i Ivan Dodig su nakon sjajne pobjede protiv braće Bryan u Portlandu prije dva mjeseca stigli do još jednog odličnog rezultata, te su svladavši vodeći par svijeta Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut donijeli Hrvatskoj vodstvo 2:1 protiv Francuske u polufinalnom susretu u Zadru.

Rezultat je bio 7:6 (6), 5:7, 7:6 (6), 6:3, pa je sada Hrvatskoj potrebna tek jedna pobjeda da se drugi put nađe u završnici. Presudan bod može donijeti Marin Čilić, kojeg u nedjelju u 14 sati čeka Richard Gasquet, a ako u tome ne uspije još slijedi prilika nakon toga u meču Borna Ćorić – Lucas Pouille.

Prema prvoj nominaciji Dodigov suigrač trebao je biti Marin Draganja, no baš kao u Portlandu protiv SAD-a napravljena je zamjena, te je uz Dodiga stao Čilić. Zašto je tako odlučeno objasnio je izbornik Željko Krajan:

„Više-manje situacija je bila preslikana iz Portlanda. Radili smo dogovore i kombinacije gdje imamo najviše šansi. Mislim da nismo pogriješili, jedino je pitanje bilo u kakvom je Marin stanju nakon meča u petak. Ovaj par koji imamo mora biti primaran u budućnosti: to što su pobijedili najbolji par ikad i najbolji par ove godine je nevjerojatan uspjeh i ponosno možemo reći da imamo jedan od najboljih parova u svijetu“, rekao je Krajan.

Vrlo zadovoljan bio je i Dodig, koji je ovako opisao razinu igre:

„Jednom rječju: izvrsno. Bilo je fenomenalno na terenu. Napokon parovi, koji su u prošlosti bili veliki problem, su bod na koji možemo računati. Pokazali smo to ove godine, kad smo sva tri puta pobijedili. U mnogo slučajeva to može biti prekretnica. Samo je jedan bod, ali može puno značiti“, rekao je Ivan Dodig.

Francuski par se držao na oko 75% ubačaja prvog servisa i bilo je vrlo teško napraviti break. U prva tri seta bilo je malo prilika, a Francuzi su posljednju propustili kada kod 6:5 u tie-breaku treće dionice nisu iskoristili set loptu.

„Očekivali smo da će najbolji par na svijetu ove sezone pokazati kvalitetu i tražili su maksimum naših mogućnosti. Mahut od drugog do sredine trećeg seta na moju stranu nije imao nijedan drugi servis, što samo pokazuje koliko su bili koncentrirani, motivirani i koliko su kvalitetan par“, rekao je Marin Čilić. „Moram naravno dati priznanje i Ivanu koji je sjajno pripremio ovaj meč, kao i izborniku Krajanu, te Lovri Zovku i Igoru Šariću koji su dali sve od sebe da nas što bolje pripreme za ovaj meč. Mi smo to pretočili na teren i pokazali da smo stvarno odličan par. Nakon Bryana pobijediti i Herberta i Mahuta je pothvat godine.“

Ivan Dodig se pohvalno izrazio o načinu kako je hrvatski dvojac odigrao važne poene.

„Mislim da smo pod pritiskom odigrali dosta kvalitetnije od njih. Bitne poene smo odigrali na jako visokom nivou. Isplatilo nam se što smo ‘išli za poenom’. Oni su jako dobro servirali i iako smo Marin i ja dobri na reternu bilo nam je jako teško. Morali smo biti strpljivi i na kraju smo dočekali priliku u četvrtom setu.“

Marina u nedjelju čeka Richard Gasquet. Što se može očekivati?

„Moramo biti veoma pažljivi. Svima su nam emocije jače, bliži se pobjeda, ali moramo ostati na zemlji. Sutra je težak dan, znamo koliko su kvalitetni u pojedinačnim mečevima, to su pokazali prvi dan. Nadam se da ću biti maksimalno koncentriran i spreman za meč, no vjerujem u svoju snagu i pobjedu.“

Hrvatsku sada od finala dijeli jedan korak no koliko je velik?

„Jako je velik. Marin igra prvi meč, favorit je iako ima lošiji omjer u međusobnim mečevima, ali je u trenutnoj formi bolji. Velika je stvar kad u zadnji dan ulaziš s 2:1 a ne 1:2, nadam se da ćemo sve završiti prije petog dvoboja“, rekao je Krajan.

HRVATSKA – FRANCUSKA 2:1 (Borna Ćorić – Richard Gasquet 2:6, 6:7 (5), 1:6, Marin Čilić – Lucas Pouille 6:1, 7:6 (4), 2:6, 6:2, Marin Čilić, Ivan Dodig – Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut 7:6 (6), 5:7, 7:6 (6), 6:3.  

Organizacije