„Rezultati sjajni, uvjeti neprimjereni“

„Rezultati sjajni, uvjeti neprimjereni“

„Rezultati koje su hrvatski tenisači i tenisačice postigli na nedavno završenom turniru u Wimbledonu su sjajni, te još jednom potvrđuju da je hrvatski tenis u samom svjetskom vrhu. Da bi se tim putem nastavilo i u godinama koje dolaze neophodno je mladim igračima osigurati primjerene uvjete za trening. Nažalost događa se upravo suprotno i prijeti onemogućavanje osiguranja mladim reprezentativcima stalnog mjesta za treniranje.Zagrebački velesajam, kao dio Holdinga Grada Zagreba, poduzima mjere kako bi onemogućio rad NTC-a na Zagrebačkom velesajmu, a višestruka obećanja Grada Zagreba da će omogućiti HTS-u zasnivanje Teniske akademije na Teniskom centru Maksimir su iznevjerena.“ To je sukus izrečenog na konferenciji za novinare koja je u četvrtak održana u Zagrebu.

„Rezultati u Wimbledonu su bili impresivni. Ulazak Marina Čilića u finale pojedinačne konkurencije svakako je najbolje ostvarenje, ali u drugom tjednu turnira imali smo osmero natjecatelja, što je uspjeh kakvim bi se pohvalile i najveće teniske nacije. Bolje rečeno najbogatije, koje ulažu daleko više od nas. U muškim parovima imali smo Matu Pavića u finalu, te Franka Škugora i Nikolu Mektića u polufinalu, a kod tenisačica su Ana Konjuh i Petra Martić stigle do četvrtog kola. Za sve nas ovo je bio sjajan Wimbledon“, rekao je izbornik Davis Cup reprezentacije Željko Krajan.
Među uspješnim sudionicima Wimbledona bio je i Nikola Mektić, koji je s Frankom Škugorom došao do polufinala. Nakon pet napetih setova zaustavili su ih Mate Pavić i Oliver Marach, no tijekom sjajnih desetak dana pokazali su da pobjeda nad španjolskim parom Feliciano Lopez, Marc Lopez početkom godine u Osijeku nije bila slučajna.
„Igrali smo stvarno dobro i nijanse su odlučile o ulasku u finale, jer smo imali break prednosti u petom setu. Uživao sam u Wimbledonu“, rekao je Mektić, koji je ovog tjedna došao do najboljeg plasmana u karijeri među igračima parova, odnosno 33. mjesta.
Izvrsni rezultati tenisača dobra su najava onoga što Davis Cup reprezentaciju za nešto manje od dva mjeseca očekuje u Bogoti, gdje će protiv Kolumbije igrati u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu.
„Imamo odličnu ekipu i vjerujem u našu pobjedu. Sigurno je da će otežavajuća okolnost biti prijelaz na zemlju nakon US Opena i velika nadmorska visina, no nadam se da ćemo se prilagoditi na vrijeme i vratiti se s pobjedom“, rekao je Krajan.
Prije nekoliko dana iz Bogote se s pregleda borilišta i ostalih uvjeta vratio izvršni direktor HTS-a Miroslav Zečić, koji je istaknuo da će ovo biti jedan od najvećih sportskih događaja ove godine u Kolumbiji, te jedan od najvažnijih susreta uopće kolumbijske reprezentacije, te je zanimanje već sada veliko.
„Kolumbiji će ovo biti prvi susret u Davis Cupu protiv neke europske reprezentacije, a naše igrače doživljavaju kao velike teniske zvijezde“, rekao je Zečić i nastavio: „Sjajni rezultati naših tenisača i tenisačica u Wimbledonu nagrada su i nama u HTS-u, ali ne smijemo stati, nego moramo gledati prema naprijed.
Posljednjih godina napravljen je veliki pomak u financiranju juniora, modificirani su postojeći i izrađeni su dodatni kriteriji, uveden je novi program sufinanciranja najboljih juniora, uvodi se online sustav organizacije turnira, uvodi se digitalizacija svih procesa te automatski generirana rang ljestvica.
Nažalost, uvjeti za razvoj mladih igrača daleko su od optimalnih i više nego ikad treba nam kvalitetan Nacionalni teniski centar. Situacija s postojećim NTC-om na Zagrebačkom velesajmu je kritična. Naime, Zagrebački velesajam poduzima sve mjere da nas izbaci na cestu. Najviši predstavnici Grada Zagreba više puta su obećali da će Teniski centar Maksimir biti dan na upravljanje HTS-u ali to obećanje je iznevjereno.
S Akademijom u Maksimiru napravili bismo veliki korak u osiguranju dugoročnog kvalitetnog rada pri čemu se ne traži vlasništvo već upravljanje objektom kroz duži vremenski period. Sve navedeno bilo bi na dobrobit mladim tenisačicama i tenisačima, budućim i sadašnjim članovima Davis Cup i Fed Cup reprezentacije i možda budućim pobjednicima Wimbledona ili drugih velikih turnira“. S druge strane prijeteći gubitak postojećeg centra, bez obzira na nedostatke i kvalitetu, biti će veliki korak nazad za hrvatski tenis te će ugroziti rad s mladim
reprezentativcima, a time i budućnost rezultata na svjetskoj razini“, zaključio je Zečić.

 

Organizacije