Serija turnira Croatian Tennis Pro Tournaments opet imala sjajan učinak

Serija turnira Croatian Tennis Pro Tournaments opet imala sjajan učinak

Četvrtu sezonu zaredom Hrvatski teniski savez organizirao je seriju turnira pod nazivom Croatian Tennis Pro Tournaments, a da se radi o izvrsnom projektu pokazalo se i ove godine. Važne bodove osvajali su i tenisači i tenisačice, a neki među njima su posebno dobro iskoristili priliku i ostvarili značajan napredak.
„Serija je zamišljena da bude odskočna daska za mlade tenisače i tenisačice u trenucima kad im je najvažnija podrška za prijelaz u profesionalno natjecanje. Najtalentiraniji dobivaju pozivnice za glavni turnir ili kvalifikacije, igraju u domaćem ambijentu i time smanjuju troškove putovanja, a zahvaljujući brojnim sudionicima iz cijelog svijeta u gradovima domaćinima ostvaruju se i prihodi u turističkom sektoru. Na većini turnira bio je dostupan live streaming, pa je slika išla u cijeli svijet“, kaže izvršni direktor Hrvatskog teniskog saveza Vladimir Jovanoski.
Ukupno je odigrano 15 turnira, od čega tri iz kalendara ITF World Tennis Toura, te dva ATP Challengera. Serija je započela u ožujku ATP Challengerom u Petrčanima, a nastavljena u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Zagrebu i Bolu. Ukupan nagradni fond iznosio je 402.375 američkih dolara, što je povećanje od oko 13% u odnosu na prošlu sezonu. Ukupno je dodijeljeno 76 pozivnica našim tenisačima i tenisačicama, a neke su razmijenjene za sudjelovanje na turnirima tog ranga u Francuskoj i Bosni i Hercegovini.
Igranje na domaćim turnirima najbolje su iskoristile Jana Fett osvajanjem Splita i Tara Wurth trijumfom u Zagrebu. No izvrsnih rezultata naših tenisača i tenisačica bilo je na svim turnirima. Jedan od naših najvećih talenata Matej Dodig je u Petrčanima, igrajući prvi put na nekom ATP Challengeru, ostvario i prvu pobjedu, potom je na turniru istog ranga u Splitu bio polufinalist, a taj je rezultat ostvario i na ITF World Tennis Touru u Splitu. Luka Mikrut, također iznimno talentirani igrač, osvojio je Bol i igrao finale Splita, Mili Poljičak je igrao u finalu u Osijeku i na dvama turnirima zaredom bio polufinalist Bola, Sara Svetac je bila finalistica u Bolu… Također, nekoliko izvrsnih rezultata (naslov ili finale) ostvareni su u konkurenciji parova.
Kada se tom popisu dodaju i druga profesionalna natjecanja koja nisu dio serije Croatian Tennis Pro Tournaments (Istarska rivijera, ATP Challenger u Zagrebu) dojam je još bolji. Mikrut je bio finalist u Zagrebu, gdje je u polufinalu svladao Mateja Dodiga, a na Istarskoj rivijeri Dodig je osvojio Rovinj, Mili Poljičak bio finalist Rovinja i Opatije… U parovima su Alen Bill i Luka Mikrut osvojili Poreč, Mikrut je s Poljičkom bio i pobjednik Rovinja, a isti dvojac je potom osvojio Opatiju.
Ukupan nagradni fond na svim profesionalnim turnirima u 2024. pod ingerencijom Hrvatskog teniskog saveza iznosit će 565.000 američkih dolara, što uključuje i tri odigrana turnira za tenisače i tenisačice u kolicima. Bila je to prva sezona da su ta natjecanja ušla u kalendar Croatian Tennis Pro Tournaments, a bili su uključeni tenisači i tenisačice i juniori.

Organizacije