Sjajni Dodig i Čilić pobijedili braću Bryan i smanjili na 1:2

Sjajni Dodig i Čilić pobijedili braću Bryan i smanjili na 1:2

altHrvatska Davis Cup reprezentacija se vratila u igru, ali na koji način! Ivan Dodig i Marin Čilić ostvarili su jednu od najvrednijih pobjeda uopće hrvatskog sastava u ovom natjecanju, svladavši nakon briljantne izvedbe sa 6:2, 2:6, 6:2, 6:4 Boba i Mikea Bryana, čime je Hrvatska smanjila zaostatak protiv SAD-a u četvrtfinalu Svjetske skupine na 1:2. U nedjelju će pasti odluka tko će dalje, a iako su domaćini i dalje u prednosti, jer im treba samo još jedan bod, Hrvatska itekako ima pravo na nadu, jer Marin Čilić protiv Johna Isnera (početak u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu) vodi 5:0 u međusobnim susretima. Nakon njih na igralište bi trebali Borna Ćorić i Jack Sock, što će biti meč koji će odlučiti ukupnog pobjednika, jasno pod uvjetom da Čilić pobijedi.
Prema prvoj nominaciji hrvatski par trebali su činiti Ivan Dodig i Marin Draganja, no izbornik Željko Krajan je iskoristio mogućnost da do sat vremena prije početka može napraviti zamjenu. Tako je i učinio:

„U razgovoru cijelog stručnog tima i igračima tražili smo način kako pobijediti Bryane. Odnosno, treba li ići klasičnom igrom parova, kakvu igra Marin Draganja, ili to preokrenuti igranjem singla, dakle staviti Čilića. Zaključili smo da je najbolje da igramo ono što Bryanima najmanje odgovara, s osnovne linije, a znamo da je Čilić u tome jači“, rekao je Krajan.

Hrvatski par je već na početku stvorio pritisak i ostvario rezultatsku prednost, a jedino krizno razdoblje imao je u drugom setu. Bryani su s 2:2 otišli do 6:2, potom imali tri break lopte za vodstvo 2:0 u trećem setu na Čilićev servis. No nakon što to nisu iskoristili situacija na igralištu se sasvim promijenila.

„Kao što sam rekao po dolasku u Portland naša je sreća što u timu imamo par koji može obećavati bod, što nas jako veseli i što će nam za sljedeće mečeve puno značiti. U Brazilu, Belgiji i ovdje smo pobijedili u paru i to nam puno pomaže. Vratili smo se u igru, nadam se da će nam se sreća nasmiješiti i da ćemo na kraju pobijediti“, rekao je Ivan Dodig.

Marin Čilić je, dakako, bio prezadovoljan izvedbom.

„Ovo je bio moj najbolji meč u karijeri u paru. Pogotovo gledajući ukupnu situaciju: gubili smo 0:2 od Amerikanaca na njihovom tlu i igrali protiv braće Bryan koji su okosnica njihove reprezentacije već dugi niz godina. Činjenica je da Ivan i ja uopće nismo igrali zajedno u posljednje vrijeme, ali bili smo svjesni da imamo kvalitetu i da ako planirano ispunimo na terenu da ćemo i imati šansu. Ivan je pripremio pravu taktiku i na meni je bilo da ju provedem. Bio je to sjajan meč na visokom nivou i prelijepa predstava.“

Marin Čilić je u petak odigrao pet, a u subotu četiri seta. Može li u nedjelju biti problema s umorom?

„Fizički se osjećam dobro. Emocionalno je veća potrošnja u Davis Cupu, ali odlično je što mi protiv Isnera neće trebati toliko fizička energija, više mentalna. Nadam se da ću se dovoljno oporaviti i odigrati meč na visokom nivou.“

Ivan Dodig se opet pokazao kao igrač koji je s razlogom među najboljima na svijetu u konkurenciji parova:

„Pružili smo jako dobar tenis. Ja sam se osjećao odlično, pokušao sam sve iskustvo iz parova prenijeti u današnji meč. Znali smo da će biti teško, da moramo biti na ekstra visokom nivou, što smo i bili i zasluženo pobijedili.“

Početkom trećeg seta, pri vodstvu Amerikanaca 1:0, spasili ste 15-40 i još jednu prednost, te ih time spriječili da osvoje šesti gem zaredom. Je li spašavanje tih triju break lopti bio ključan trenutak?

„Naravno. U parovima je jako bitno da se izvučete iz teških trenutaka. Naš momentum je bio u prvom, njihov u drugom setu. Nakon toga smo dominirali i nismo dopustili protivniku da se vrati. Bili smo svjesni da će biti malih kriza, ali smo se trudili da budu što manje.“

Meč je prokomentirao i izbornik Željko Krajan:

„Vratili smo se, možda i malo neočekivano. Gubili smo 0:2, nismo si mogli davati puno nade protiv ovakve kombinacije. Ivan i Marin morali su odigrati svoj najbolji meč parova, a to su i odigrali, pogotovo Čilić. U nedjelju će Marin biti favorit protiv Isnera, ovo danas mu sigurno daje samopouzdanje. Opet smo u igri i sigurno imamo šanse.“ 

Svaki meč je novi, no govori li tih 5:0 u međusobnim susretima s Isnerom ipak nešto više?

„Definitivno da“, kaže Čilić. „U svima sam u ključnim situacijama bio čvršći i to mi može donijeti prevagu. Morat ću biti maksimalno koncentiran, da ne propuštam prilike i ne dozvolim Isneru da se vraća u meč.“

Amerikanci su bili razočarani, jer se iznimno rijetko događa da Bob i Mike Bryan gube u Davis Cupu. Sada im je omjer 24:5, a dva od tih pet poraza doživjeli su od hrvatskih tenisača: sada od Čilića i Dodiga, a 2005. od Ančića i Ljubičića.  

„Nismo ubacili dovoljno prvih servisa. To nas je dovodilo u probleme od početka. No nadigrali su nas u svakom aspektu igre“, rekao je Bob Bryan.

Hrvatska još nijednom nije nadoknadila zaostatak 0:2, a reprezentacija SAD-a ima omjer 157:3 nakon što je poslije prvog dana vodila 2:0. Od uvođenja Svjetske skupine taj je omjer 40:1, a jedini put izgubila je susret nakon vodstva 2:0 protiv Švedske u polufinalu 1994.

Organizacije