Sjajni Dodig i Škugor donijeli Hrvatskoj vodstvo 2-1!

Hrvatska Davis Cup reprezentacija došla je na korak od plasmana u Svjetsku skupinu, i to nakon jedne od najvećih pobjeda u paru ostvarenih u posljednjih petnaestak godina! Ivan Dodig i Franko Škugor svladali su Marcela Mela i Brunu Soaresa, koji spadaju u sam svjetski vrh među igračima parova, i time je Hrvatska protiv Brazila povela sa 2-1. Rezultat je bio 6:0, 3:6, 7:6 (2), 7:6 (3) za hrvatski dvojac, čime je prekinut sjajan niz koji su Melo i Soares imali u Davis Cupu: uoči ovog meča imali su osam pobjeda zaredom, od toga sedam rezultatom 3:0 u setovima.
Hrvatska sada vodi 2-1 i treba joj još samo jedan bod da bi i sljedeće godine bila član elitne skupine od šesnaest reprezentacija. Taj treći, presudni bod, može donijeti već Borna Ćorić, svlada li u nedjelju Thomaza Belluccija (početak u 10 sati po lokalnom, odnosno 15 sati po srednjoeuropskom vremenu). Nakon njih trebali bi zaigrati Mate Delić i João Souza.
„Ovo je jako velika i jako bitna pobjeda. Bio je jako kvalitetan meč. Znalo se da naši dečki ako žele pobijediti moraju odigrati na jako visokom nivou, a to se i dogodilo“, rekao je izbornik Željko Krajan. „Sigurno da ova pobjeda puno mijenja na stvari i da smo sada bliže pobjedi. Lakše je osvojiti tri seta u jednom meču nego šest setova u dva meča. To je na ovoj sporoj zemlji, s ovakvom publikom, daleko lakše. Daleko od toga da je gotova stvar, no mislim da smo sada u maloj prednosti. Da nam je netko rekao prije susreta rekao da ćemo u subotu voditi 2-1 sigurno bismo to prihvatili.“
Dan je počeo tako što je Borna Ćorić rutinski završio posao protiv Souze, u meču koji je u petak prekunut zbog kiše. U trenutku prekida Brazilac je na svom servisu pri rezultatu 1:4 u trećem setu imao 40-30, ali je do kraja meča osvojio još samo jedan poen: zapravo, duže je trajalo zagrijavanje nego sam nastavak. Ćorić je pobijedio 6:4, 7:6 (5), 6:1 i u nedjelju može donijeti odlučujući bod za prolaz.
Oko 45 minuta po završetku Ćorićeva meča na igralište su izašli parovi, a Dodig i Škugor su prvi set odigrali perfektno, osvojivši ga bez izgubljena gema. U drugoj dionici izgubili su servis kod 3:4, što se pokazalo presudnim, a u trećem setu su odigrali sjajan „tie-break“. Međutim, bio je to tek početak dramatičnog raspleta: u četvrtom setu Dodig je servirao za meč kod vodstva 5:4, pri čemu je hrvatski par propustio dvije meč lopte, a na kraju je odluka pala u „tie breaku“.
„Stvarno smo odigrali jako dobar meč u teškim uvjetima, uz publiku koja je bila glasna, jasno na brazilskoj strani. No proveli smo sve što smo se dogovorili prije početka meča. Prvi set je bio dosta lagan, no znali smo da će oni prije ili kasnije početi igrati kao što znaju, jer su jako dobar par“, rekao je Škugor.  Na pitanje koliko ih je u završnici opterećivala činjenica da su propustili dvije meč lopte odgovorio je: „S moje strane nije bilo takvog razmišljanja, jer sam cijelo vrijeme osjećao da smo bolji i da imamo igru pod kontrolom. Naravno, nije lako kad tako propustiš dvije meč lopte, ali i dalje smo vjerovali da možemo pobijediti. Ostali smo uporni i odigrali dobar ‘tie-break’“.
Ivan Dodig je u natjecanju parova na visokom nivou već pravi rutiner, no i njemu je ova pobjeda bila iznimno draga:
„I ja sam malo iznenađen kako smo kvalitetno odigrali. Prvi put smo igrali zajedno, a jako je teško namjestiti igru ako niste uigrani. Mi smo odigrali vrhunski, pobijedili jedan od najboljih timova u svijetu. Moramo biti sretni, to je veliki bod koji može igrati veliku ulogu.“alt

Organizacije