Skupština HTS-a: Izvrsna godina za hrvatski tenis

Skupština HTS-a: Izvrsna godina za hrvatski tenis

Jednoglasnim prihvaćanjem izvješća za 2022. predsjednice Nikoline Babić i Ureda HTS-a te usvajanjem financijskog plana za 2023. Hrvatski teniski savez je na sjednici Skupštine održanoj u Zagrebu zaključio još jednu uspješnu godinu.
„Tijekom 2022. dogodilo se mnogo toga pozitivnog u hrvatskom tenisu, kako na profesionalnoj, tako i na juniorskoj razini“, rekla je predsjednica HTS-a Nikolina Babić i potom istaknula najvažnija ostvarenja: „Naša Davis Cup reprezentacija zadržala je vodeću poziciju na rang listi u tom natjecanju, a samo nam je jedan set – u meču parova u susretu protiv Australije u Malagi – nedostajao da drugu godinu zaredom nastupimo u finalu. Jasno, i plasman u polufinale je izvanredan uspjeh i nastavak kontinuiteta vrhunskih rezultata koje naša reprezentacija postiže u tom natjecanju. Tenisačice su u Billie Jean King Cupu bile uspješne na turniru Prve skupine u Antalyji u travnju. Nažalost, u doigravanju u Rijeci protiv Njemačke nisu uspjele doći do pobjede, nakon što su naše vodeće igračice obnovile ozljede neposredno uoči tog susreta, no s mnogo optimizma čekamo sljedeće susrete u Prvoj skupini iduće godine. Kombinacija iskustva i mladosti daje nam za pravo da se s punim pravom nadamo novim pobjedama.“
Potom se osvrnula na izvanserijske rezultate u juniorskoj konkurenciji:
„Ono što nas posebno raduje su sjajni rezultati naših juniorki i juniora, koji su i tijekom 2022. bili među najboljima na svijetu. Petra Marčinko je tek prije nekoliko dana navršila 17 godina, a nakon impresivne juniorske karijere (broj 1 na rang listi, osvajačica Grand Slam turnira…) već se dokazala u profesionalnoj konkurenciji. Izvrsne rezultate postigle su još neke naše mlade igračice, kao Tara Würth i Lucija Ćirić Bagarić, a uspješni smo i u mlađim kategorijama. Primjerice, Dora Mišković je ove sezone osvojila osam turnira u paru, svih osam s različitim partnericama. Kod juniora, Mili Poljičak je pobjednik Wimbledona pojedinačno i French Opena u paru – već to dovoljno govori o njegovim dostignućima. Prvi nastup na ATP Challengerima donio mu je ulazak u finale u Zagrebu, pa je očito da će i među profesionalcima biti uspješan. To vrijedi i za Dinu Prižmića, koji je ovih dana niže izvrsne rezultate na ITF World Tennis Touru, a trenutno je među deset vodećih juniora svijeta, s tendencijom napretka među profesionalcima.“
Istaknute su još neke teme:
„Ove godine smo obilježili i veliki jubilej – 110 godina organiziranog teniskog djelovanja u Hrvatskoj. No to nije bila samo proslava, nego i prilika da se još jednom zahvalimo djelatnicima koji su godinama nesebično radili na dobrobiti našeg tenisa, baš kao što je to bila prilika da tenisačima i tenisačicama dodijelimo nagrade za vrhunska sportska dostignuća. Istovremeno, kako bismo budućim naraštajima sačuvali ono najvažnije iz bogate povijesti našeg tenisa, izdali smo i reprezentativnu monografiju te film koji je obuhvatio hrvatski tenis od njegovih početaka do posljednjih vrhunskih rezultata.
Tijekom 2022. održali smo i mnogo turnira, kako domaćih tako i međunarodnih, a posebno nas veseli podatak da se nastavlja rast broja registriranih igrača (registriranih je čak 26,1% više nego prethodne sezone), te da je vrlo uspješan projekt Tenis u školama. Također, vesele nas i značajna priznanja koja su dobili naši tenisači i tenisačice: Borna Ćorić je Povratnik godine u izboru ATP-a, Nikola Pilić je dobio nagradu Franjo Bučar, a Mili Poljičak nagradu HOO-a Dražen Petrović“, zaključila je Nikolina Babić.

Organizacije