“Sretan sam što sam vidio Zadar: povijest vas ovdje prati na svakom koraku”

“Sretan sam što sam vidio Zadar: povijest vas ovdje prati na svakom koraku”

Među sudionicima premijernog izdanja ATP Challengera Zadar Open, koji se u organizaciji Hrvatskog teniskog saveza i Teniskog kluba Borik igra u Petrčanima, bio je i Amerikanac Jamie Cerretani. U najboljem razdoblju karijere igrača parova bio je 45. tenisač svijeta, s četiri osvojena naslova na ATP turnirima i još tri nastupa u finalu, a u dva navrata u Wimbledonu je bio četvrtfinalist. Ovdje je otpao već na startu, no to mu nije pokvarilo raspoloženje.

“Da, bio sam među 50 najboljih neko vrijeme, to je bilo odlično iskustvo. Ovdje u Zadru također: prekrasan je grad i sjajan turnir, odlično organiziran. A nivo igračke kvalitete je također vrlo visok – čak i oni koji su plasirani na dvjestotom ili tristotom mjestu na rang listi mogu za šest mjeseci biti među pedeset vodećih. Konkurencija je jako izjednačena.”

Igrači često kažu da se osjećaju poput kofera putujući s turnira na turnir. Koliko ste imali priliku uživati u okolici?

“Naravno da nam je u fokusu bio tenis, od treniranja i priprema za mečeve, do igranja. Zamjena nam je bila fantastičan pogled na more iz hotela Iadera. Ovaj Falkensteinerov hotel je prekrasan, kao i cijeli resort, imate sreće što u svojoj zemlji imate ovakvo mjesto. Znam da se u Zadru igrao Davis Cup, da je ovo bio službeni hotel za susret Hrvatske i SAD-a, a sad sam video da ima i sjajne uvjete za tenis. Sretan sam što sam imao priliku vidjeti i Zadar, njegov stari dio. Povijest vas prati na svakom koraku i to je bilo izvanredno iskustvo.”

Hrvatski tenis trenutno ima čak trojicu igrača u samom vrhu svjetskog tenisa u konkurenciji parova – Matu Pavića, Nikolu Mektića i Ivana Dodiga. Što mislite o njima?
“Istina je, hrvatski tenis je sjajan. U pojedinačnoj konkurenciji Marin Čilić je dugo bio visoko rangiran, a posebno se sjećam igračkih dana Gorana Ivaniševića i njegove karizme. Pratio sam ga i uživao u njegovim mečevima. Inače, imam mnogo prijatelja među Hrvatima koji su došli u SAD, a neke i u Zagrebu, pa mi je i zato drago što sam došao ovamo. A sad da se vratimo na parove: Mektić I Pavić su trenutno sjajni, ali ne samo zbog tenisa, nego i zbog ‘kemije’ koju imaju. Uvijek je dobro kad igrate s nekim s kim se slažete, mnogo je toga tada jednostavnije, od treninga iI putovanja do uživanja u tenisu. Ivan Dodig je iskusni veteran s Grand Slam naslovima, alit u su još neki mladi igrači o kojima se sada ne govori. Braća Sabanov prije svih, mislim da imaju potencijal za skok i brzi ulazak među stotinu najboljih,” rekao je Cerretani, koji će u travnju igrati na oba ATP Challengera u Splitu. 

Foto: Željko Vrcelj/Humans of Zadar

Organizacije