Tenis mogu igrati svi!

Tenis mogu igrati svi!

S obzirom na netočne interpretacije odluke Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske o igranju tenisa, zbog kojih se, među ostalim, proziva Hrvatski teniski savez, željeli bismo pojasniti aktualnu situaciju. Kao što je poznato, u vrijeme pandemije Hrvatski teniski savez nema ingerenciju nad odlukom tko i kada smije koristiti teniska igrališta, nego je to u području preporuka i odluka stožera Civilne zaštite i epidemiološke struke. HTS je, međutim, tijekom prošlih tjedana u dosta navrata slao svoje viđenje situacije ne samo Stožeru i epidemiolozima, nego i Hrvatskom olimpijskom odboru, Državnom uredu za šport i tako dalje. Poslali smo viđenje zašto tenis ne može imati status kao momčadski (kontaktni) sportovi i, među ostalim, poslali smo vrlo precizno razrađen način korištenja igrališta u skladu s aktualnim protuepidemijskim mjerama.HTS-ovo djelovanje usmjereno je na razvoj juniorskog tenisa, a ne rekreacijskog, iako nam je drago da je popularno i rekreacijsko bavljenje tenisom. Također, HTS je od samog početka tražio od mjerodavnih institucija da se trening omogući tenisačima i tenisačicama iz najviših kategorija, te je, među ostalim, ishodio pozitivno rješenje za olimpijske kandidate još prije nego što su Olimpijske igre u Tokiju prebačene u drugi termin.To što je otvaranjem igrališta 4. svibnja profitirao (i) rekreacijski tenis ne smatramo lošim, dapače, no tumačenje da djeca (npr. 15-godišnji natjecatelji) ne smiju igrati tenis nije točno, niti je na taj način propisano odlukama i preporukama Stožera CZ .
Prava je istina da nisu dozvoljeni organizirani treninzi, i to, podvlačimo, ne željom ili odlukom HTS-a, nego nadležnih institucija. HTS, naravno, želi čim prije odobravanje organiziranih treninga i na tom planu praktično svakodnevno radi, upućujući dopise nadležnim institucijama, objašnjavajući razloge zašto u sportu kao što je tenis to ne bi trebao biti problem.
Da još jednom ponovimo, od 4. svibnja igranje tenisa dozvoljeno je i djeci, pa i onoj koji se tenisom bave natjecateljski, samo ne kao organizirani trening, niti su još uvijek dozvoljena organizirana natjecanja. I potonje će se, vjerujemo, vrlo brzo promijeniti. Jasno, pritom je od iznimne važnosti pridržavanje mjera, vezano uz obaveznu dezinfekciju, maksimalan broj osoba na igralištu, održavanje fizičkog razmaka… a svakako je potrebno voditi evidenciju korisnika igrališta.

Podvlačimo još jednom, tenis od 4. svibnja mogu igrati svi “od 7 do 77”, a odluka o organiziranim treninzima nije odluka HTS-a, već civilnog stožera koji će, sigurni smo, prema razvoju epidemiološke situacije u RH razmatrati tu mogućnost.  

Organizacije