Teniskom klubu Osijek nagrada HOO-a “Matija Ljubek”

Teniskom klubu Osijek nagrada HOO-a “Matija Ljubek”

Među ovogodišnjim dobitnicima tradicionalne nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora za životno djelo “Matija Ljubek” bio je i TK Osijek, koji je ove godine proslavio stoti rođendan.

Radi se o jednom od najstarijih sportskih kolektiva u gradu na Dravi. Dana 13.ožujka 1919. godine časnici 78.pukovnije austrougarske vojske ustupili su  igrališta u Garnizonskom vrtu u Osijeku (današnji Perivoj kralja Tomislava) novo osnovanom Lawn tennis – clubu Osijek i od navedenog datuma TK Osijek živi i provodi sportske aktivnosti na navedenoj lokaciji.

Natjecateljski pogon kluba bogate povijesne tradicije i sportskih uspjeha čine muška seniorska ekipa, ženska i muška juniorska ekipa te ženska i muška kadetska ekipa. Za TK Osijek na ekipnim natjecanjima i pojedinačnim natjecanjima svih rangova nastupa sedamdesetak  natjecatelja.

“U posljednjih desetak godina posebno je uspješna muška seniorska ekipa pod trenerskom palicom Hrvoja Fetha, prvaci Hrvatske bili smo 2013., 2015. i 2016. godine, a viceprvaci 2014 i 2019. godine. Treći u državi bili smo 2017.  i 2018 godine. Najznačajniji doprinos uspjesima dali su igrači Ivan Sabanov, Matej Sabanov, Ivan Bjelica, Tomo Brkić, Duje Kekez, Goran Vujaklija, Damir Džumhur, Vilim Višak…” – ističe dopredsjednik kluba Tomislav Lendić.

Tijekom 2019. godine TK Osijek je polučio izuzetne rezultate. Seniorska muška ekipa osvojila je drugo mjesto u Prvoj teniskoj ligi, a muška juniorska i mješovita kadetska ekipa su se nakon dužeg vremena kvalificirale na završnice državnog prvenstva među osam najuspješnijih ekipa.

Brojna su velika imena prošla kroz TK Osijek, a najviše ga je proslavila Donna Vekić, koja je 2019. završila na 19. mjestu svjetske WTA ljestvice. U seniorskoj braća U seniorskoj konkurenciji braća Ivan i Matej Sabanov učinili su u ovoj godini značajan iskorak prema svjetskoj eliti u konkurenciji parova osvajanjem niza turnira. U mlađim kategorijama u međunarodnim, državnim i regionalnim natjecanjima tijekom 2019. značajne rezultate postigli su mladi natjecatelji TK Osijek Ante Cikojević, Korina Roso, Fran Kuna, Sara Barbarić, Dea Dunković, Mark Smoljo, Marko Peterka, Mia Rogulja…

Organizacije

ITF
Tennis Europe
Davis Cup
Fed Cup