Trofej Davisova kupa stiže u MUO u Zagreb!

Trofej Davisova kupa stiže u MUO u Zagreb!

Veliki pokal Davisova kupa ove su sezone, a ukupno drugi put u povijesti, osvojili hrvatski tenisači i ponovno će stići tijekom prosinca pod okrilje Muzeja za umjetnost i obrt, gdje je bio izložen i prvi put prije trinaest godina, točnije 2005.

Sjajni hrvatski tenisači – Marin Čilić, Ivan Dodig, Borna Ćorić, Mate Pavić, Franko Škugor, Viktor Galović i Nikola Mektić na čelu s izbornikom Željkom Krajanom – ovom veličanstvenom pobjedom svrstali su Hrvatsku i Hrvatski teniski savez među deset reprezentacija koje su više od jednom osvojile najstarije (staro 118 godina), momčadsko tenisko natjecanje, izboreno u finalu s reprezentacijom Francuske u Lilleu, posljednje u ovom formatu natjecanja Davisova kupa.
Trofej Davisova kupa ili popularna salatara, bit će izložen u Atriju Muzeja za umjetnost i obrt, koji je sagrađen po nacrtima uglednog arhitekta Hermana Bollea prije 138 godina, te će ga moći razgledati brojni posjetitelji izložbi u vrijeme Adventa u MUO, kao i sportski zaljubljenici, sve do studenog 2019. godine.
Pokal Davis Cupa se sastoji od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, a na vrhu je pokal iznimne vrijednosti, izrađen 1899. godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 400.000 dolara. Vrijednost pokala Davis Cupa danas daleko nadmašuje njegovu početnu cijenu izrade.
Podsjećamo da je 2005. godine u Bratislavi Davis Cup osvojila ekipa u sastavu Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karlović na čelu s izbornikom Nikolom Pilićem i odmah je nakon dopreme u Hrvatsku bio izložen u Muzeju za umjetnost i obrt.
Više desetaka tisuća posjetitelja MUO razgledali su jedan od najvrjednijih sportskih trofeja hrvatskog sporta.
Izlaganjem trofeja u Muzeju za umjetnost i obrt nastavlja se suradnja Hrvatskog teniskog saveza i Muzeja za umjetnost i obrt.

Organizacije