U Umagu mlade zvijezde, trojica bivših pobjednika i dvojica bivših Top 10 igrača

U Umagu mlade zvijezde, trojica bivših pobjednika i dvojica bivših Top 10 igrača

Bliži se početak 31. izdanja legendarnog teniskog turnira Plava Laguna Croatia Open koji će se u Umagu održati od 16. do 25. srpnja.

Popis tenisača koji će zaigrati na turniru u petak je u Zagrebu predstavio Tomislav Poljak, direktor Plava Laguna Croatia Opena Umag. Na značaj turnira za hrvatski tenis i turističku sezonu u izazovnoj godini osvrnuli su se Dragan Pujas, predsjednik uprave Plave Lagune, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Josip Pavić, posebni savjetnik za sport ministrice sporta i turizma te Mauro Jurman, zamjenik gradonačelnika Grada Umaga.

Uz već najavljene mlade zvijezde, Talijana Lorenza Musettija i Španjolca Carlosa Alcaraza, na turnir stižu i trojica bivših pobjednika: Pablo Cuevas (2014.), Marco Cechinato (2018.) i Dušan Lajović, koji brani naslov iz 2019. Također, listu igrača upotpunjuju dvojica bivših Top 10 igrača, Francuzi Richard Gasquet i Lucas Pouille, kao i zvijezde iz regije, Aljaž Bedene (Slovenija) i Filip Krajinović (Srbija).

”U izazovnoj godini poput ove, u kojoj su Covid-19,  činjenica da se naš turnir preklapa s Olimpijskim igrama i borba s konkurentima iz Gstaada i Los Cabosa uvelike otežali posao dovođenja igrača, moramo biti zadovoljni listom koju prezentiramo. Imamo spoj fantastične mladosti u Musettiju i Alcarazu, dvojici tinejdžera koji ruše rekorde i koje vidimo kao zaštitna lica Umaga u godinama koje dolaze, s iskustvom koje donose atraktivni Gasquet, Cuevas, Bedene, Lajović i ostali. Što se pozivnica za glavni turnir tiče, pričekat ćemo rasplet Wimbledona i vidjeti postoji li šansa dovesti neko jako ime u posljednji trenutak. Ako to neće biti slučaj, postoji opcija da jednu od tri pozivnice uložimo u još jednu mladu zvijezdu u nastajanju, dok će minimalno dvije ići u ruke mlađih hrvatskih igrača.”, rekao je Tomislav Poljak, direktor Plava Laguna Croatia Opena Umag.

Plava Laguna Croatia Open prepoznatljiv je teniski turnir koji je Hrvatsku i Umag ucrtao u kartu svjetskog tenisa, a njegovu važnost istaknuo je Josip Pavić, posebni savjetnik za sport ministrice sporta i turizma: ”Ovogodišnji ATP turnir u Umagu posebno nas veseli zbog vrijednosti koju ima za hrvatski sport, ali i promociju Hrvatske kao turističke destinacije. Tijekom posljednjih godinu dana suočavamo se s brojnim izazovima uslijed pandemije COVID-19, međutim vjerujem kako će se Umag i Hrvatska još jednom pokazati kako su sigurna destinacija, destinacija s bogatom i raznolikom ponudom te destinacija koja privlači brojne sportske zaljubljenike. Siguran sam kako će ova manifestacija pružiti brojne uzbudljive trenutke za gledatelje te hrvatske i svjetske tenisače te svima ostati u nezaboravnom sjećanju.”

Umaški turnir bit će otvoren za publiku uz stroge epidemiološke mjere, a televizijski će se prenositi u više od 120 zemalja na pet kontinenata. ”Nakon jednogodišnje stanke, ova omiljena sportska manifestacija opet se vraća u naš kompleks Stella Maris. Za Plavu Lagunu i grad Umag to je više od sporta. To je dio tradicije, a s ponosom je Plava Laguna glavni sponzor i organizator. Unatoč svim izazovima u protekloj i ovoj godini dali smo si truda da se dobro pripremimo za ovogodišnji turnir kako bismo svim posjetiteljima priredili pravi doživljaj. Plava Laguna je prije svega turistička kompanija, želimo da se svaki naš gost osjeća dobrodošlo i sigurno u svim našim smještajnim kapacitetima, pa tako i u ATP zoni.’’, izjavio je predsjednik uprave Plave Lagune Dragan Pujas.

Turistički značaj umaškog turnira za Hrvatsku posebno ističe i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić:
„Odlična je vijest da se turnir održava i da će Umag, Istra i Hrvatska okupiti tenisku elitu te brojnim gostima ponuditi atraktivan sadržaj kroz vrhunski teniski spektakl. Čestitam vodstvu turnira što u ovim izazovnim okolnostima organiziraju turnir ove razine poštujući sve propisane epidemiološke mjere koje su na snazi jer nam je sigurnost kako natjecatelja tako i posjetitelja primarna. Natjecateljima želim puno uspjeha, a posjetiteljima dobar provod i siguran boravak u našoj zemlji uz naravno pridržavanje svih epidemioloških mjera.“

Umag će ovog ljeta još jednom postati centar teniskog uzbuđenja na jadranskoj obali što ponosno pozdravlja zamjenik gradonačelnika grada Umaga Mauro Jurman: „Grad Umag ove godine nastavlja niz izdanja najprestižnijeg sportskog eventa u Hrvatskoj, lani prekinutog radi epidemije koja je pogodila čitav svijet. Iznimno sam sretan što nastavljamo s turnirom ATP Croatia Open, što ukazuje na to kako se Umag polako, ali sigurno, vraća na prijašnji kolosijek. ATP Croatia Open od neprocjenjivog je značaja za naš grad, od same promocije Umaga u svijetu pa do dizanja kvalitete sporta u Umagu -gradu sporta, općenito. Umag i ATP simultano se razvijaju i rastu te predstavljaju sve ljepšu destinaciju po mjeri svih građana i posjetitelja“.

U Umagu će se, osim igrača u glavnom turniru, natjecati i gotovo 500 rekreativaca na popratnim turnirima. Pored nove pretkvalifikacijske serije Road to Umag na kojoj će jedan hrvatski tenisač osvojiti pozivnicu za kvalifikacije umaškog turnira, održat će se ponovno i ITF-ov turnir u kolicima s najboljim hrvatskim tenisačem Antom Joskićem na čelu, HEPi turnir, Umag Stars Open koji je već u svom prvom izdanju okupio poznate zaljubljenike u tenis te već tradicionalni VIP turnir.

Ovogodišnji Plava Laguna Croatia Open Umag počinje 16. srpnja, a više informacija o turniru dostupno je na službenoj web stranici www.croatiaopen.hr.

Foto: Neven Jurjak

Organizacije